YENİDOĞAN BEBEKLERDE HEMATOLOJİK İNDEKSLERİN GEBELİK HAFTALARINA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - YILDIZ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Eritrosit ve lökosit indeksleri yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir. Çocuklarda anemi tanısını koymak için yaşa göre normalin alt sınırını bilmek gerekir. Bu nedenle, kendi toplumumuz için farklı gebelik yaşı ve doğum ağırlığındaki yenidoğanların hematolojik indekslerinin normal değerlerinin ortaya konulması amaçlandı. 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında hastanemizde doğan bebeklerin tıbbi kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Olgular gebelik yaşı ve doğum ağırlığına göre farklı gruplara ayrıldı. Hematolojik parametrelerin gebelik yaşı ve doğum ağırlığına göre korelasyonu ve dağılımı incelendi. Çalışmaya alınan toplam 340 yenidoğan bebeğin ortalama doğum ağırlığı 1821,68±923,97 gr (400-4230 gr), ortalama gebelik yaşı ise 32,0±4,9 hafta (24-40 hafta) idi. Kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) değerinin kızlarda erkeklere göre daha yüksek olmasının dışında, iki cinsiyet arasında hematolojik indeksler yönünden farklılık yoktu. Gebelik yaşı ile kırmızı kan hücresi (RBC) sayısı arasında zayıf ve pozitif bir korelasyon olduğu belirlendi (r=0,310 ve p<0,05). Gebelik yaşı ile ortalama eritrosit hacmi (MCV) ve ortalama eritrosit hemoglobin (MCH) arasında ise orta ve negatif bir korelasyon vardı (sırasıyla, r=-0,611 ve p<0,05; r=-0,564 ve p<0,05). Ayrıca, gebelik yaşı ile beyaz kan hücresi (WBC) ve trombosit (PLT) sayısı arasında zayıf ve pozitif bir korelasyon olduğu tespit edildi (sırasıyla, r=0,245 ve p<0,05; r=0,347 ve p<0,05). Hematolojik indeksler gebelik yaş grubuna göre karşılaştırıldığı zaman RBC sayısı, hemoglobin, hematokrit, MCV ve MCH değerleri ile WBC ve PLT sayıları farklılık göstermekteydi (p<0,05). Hematolojik parametreler doğum ağırlığına göre değerlendirildiğinde, gebelik yaşına göre yapılan değerlendirmeye benzer sonuçlar vermiştir. Yenidoğanın hematolojik parametreleri gebelik yaşı ve doğum ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Anormal durumların ayırt edilebilmesi için her toplumun normal referans değerlerinin ortaya konulması gerekir.

Erythrocyte and leukocyte indices vary according to age and gender. To diagnose anemia in children, it is necessary to know the lower limit of normal values by age. Therefore, it was aimed to reveal the normal values of neonatal hematological indices of different gestational age and birth weight for our own population. Medical records of babies born in our hospital between January 1, 2015 and December 31, 2019 were retrospectively evaluated. The cases were divided into different groups according to their gestational age and birth weight. Correlation and distribution of hematological parameters according to gestational age and birth weight were examined. The mean birth weight of 340 newborn babies included in the study was 1821,68±923,97 g (400-4230 g) and the mean gestational age was 32,0±4,9 weeks (24-40 weeks). Except that red cell distribution width (RDW) value was higher in girls than boys, there was no difference between the two genders in terms of hematological indices. A weak and positive correlation was found between gestational age and red blood cell (RBC) count (rs=0,310 and p<0,05). There was a moderate and negative correlation between gestational age, and mean corpuscular volume (MCV) and mean corpuscular hemoglobin (MCH) (rs=-0,611 and p<0,05; rs= -0,564 and p<0,05, respectively). In addition, a weak and positive correlation was found between the gestational age, and white blood cell (WBC) and platelet (PLT) counts (rs=0,245 and p<0,05; rs=0,347 and p<0,05, respectively). When hematological indices were compared by gestational age group, RBC count, hemoglobin, hematocrit, MCV and MCH values, and WBC and PLT counts differed (p<0,05). When the hematological parameters were evaluated by birth weight, they gave similar results to those according to gestational age. The hematological parameters of the newborn differ according to the gestational age and birth weight. To distinguish abnormal conditions, normal reference values of each population should be determined.
Evaluation of hematological indexes in newborn babies according to pregnancy weeks
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları