MEME KANSERİ TANISI ALMIŞ HASTALARDASERUM İSTHMİN-1 DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - AVUL, ALİ RIZA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Amaç: Bu çalışmamızda ISM 1 molekülünün meme kanserindeki rolünü araştırmayı amaçladık. Bu amaçla herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı yetişkin kadın hasta grubu (grup 1), non memetastatik meme kanseri olan hasta grubu (grup 3) ve aksiller metastazı olan meme kanserli hastalrı (grup 2) klinik olarak karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Genel Cerrahi Kliniğinde 2023 -2025 yılları arasında meme kanseri tanısı almış, 18 yaşından büyük, bilinen başka malignitesi veya psikiyatrik hastalığı olmayan, morbid obezitesi olmayan 27 adet aksiller metastazlı meme kanseri olan kadın hasta, 16 adet non metastatik meme kanserli kadın hasta ve kontrol grubu olarak 22 adet sağlıklı kadın hasta dahil edildi. Bu hastaların preop fizik muayene, radyolojik incelemeleri, patoloji sonuçları, aldıkları tedaviler ve post op patoloji sonuçları değerlendirildi. Hastaların yaş, boy, kilo, demografik ve sosyokültürel özellikleriyle kronik hastalıkları ayrıca göz önünde bulunduruldu. Bahsedilen üç hasta grubu arasında serum ISM1 düzeyleri kıyaslandı. Bulgular: Sonuç: Anahtar kelimeler: Meme kanseri, Adipokinler, Isthmin 1

Aim: In this study we aimed to investigate the role of ISM1 in breast cancer. For this purpose, we clinically compared the healthy patients with no disease (Group 1), the patients with non memetastatic breast cancer (Group 2) and the patients with axillary lymph node positive breast cancer (Group 3) Material and methods: We studied with the patients in the General Surgery Clinic who were diagnosed breast cancer between 2023-2025, older than 18 y.o. women ; have no other malignancy, psyciathric disorders and morbid obesity. 22 healthy women, 16 women who have non metastatic breast cancer and 27 women who have axillary lymph node pozitive breast cancer included in this study. Physal examination findings, radiologycal results, preoperative pathological results, preoperative treatments and postoperative pathological results were eveluated. Age, weight, height,demographic,socio cultural feutrals and cronic diseases of the patients are considered. We compared serum ISM1 levels between 3 groups of patients. Keywords : Breast cancer,Adipokines, Isthmin1
Serum Isthmin-1 levels in breast cancer patients: A clinical investigation
Keywords: Genel Cerrahi