ELAZIĞ İLİ KAMU VE ÖZEL HASTANELERİ ÖRNEKLERİYLE SAĞLIK KURUMLARINDA HALKLA İLİŞKİLER UYGULAMALARI - ALBAY, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Yönetim anlayışı ve hedef kitle konusunda kompleks bir yapıya sahip olan hastanelerin, iyi bir yönetim politikası belirleme ve hedef kitlede olumlu tutum oluşturma konusunda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. İyi bir yönetim politikası belirlemede ve hedef kitlenin desteğini sağlayarak olumlu tutum oluşturmada halkla ilişkilerin rolünü incelemek önemlidir. Bu çalışmada, hastanelerde yürütülen halkla ilişkiler faaliyetlerinin hasta ve yakınlarının hastane tercihlerine etkisini ve kamu ve özel hastanelerde yapılan halkla ilişkiler faaliyetlerinin farklarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Fırat Üniversitesi Hastanesi ve Elazığ Özel Medicalpark Hastanesi meslek profesyonelleri ve random (şans-kura) yöntemiyle seçilen 400 hasta oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında meslek profesyonellerine 14 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu, hastalara ise 47 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS analiz programı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, hastanede yürütülen halkla ilişkiler faaliyetlerinin yüksek oranda hastaların tercihini etkilediği görülmüştür. Araştırmada ulaşılan bir diğer sonuç ise hastane tercihinde görsel-işitsel bilgi kaynaklarından gazete, radyo, televizyon, billboard, sosyal medya ve internet' in cinsiyet değişkenine göre büyük oranda anlamlı farklılık gösterdiği, yaş, öğrenim durumu ve hastaneye gitme sıkılığı değişkenine göre kısmen anlamlı farklılık gösterdiği, aylık gelire ve sosyal güvenceye göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Araştırmada meslek profesyonellerine yapılan yarı yapılandırılmış görüşme sonucunda ise, özel hastanenin halkla ilişkiler faaliyetlerini profesyonel olarak yürüttüğü görülürken, üniversite hastanesinin halkla ilişkiler faaliyetlerini profesyonel olarak yürütmediği görülmüştür.

Understanding and management of hospitals, which have a complex structure on the target audience, determining the target audience and on creating a good management policy are required to demonstrate a positive attitude in sensitivity. It is important to examine the role of Public Relations in determining a good management policy and establishing a positive attitude by providing the support of the target audience. In this study, it is aimed to determine the effects of Public Relations activities carried out in hospitals on patient and relatives ' preferences and the differences between public and private hospitals. The sample consisted of 400 patients selected from Fırat University Hospital and Elazığ private Medicalpark hospital with occupational professionals and random (chance-kura) method. A semi-structured interview form consisting of 14 questions and a questionnaire consisting of 47 questions was used to gather data. SPSS analysis program was used in data analysis. According to the results obtained from the study, Public Relations activities conducted in the hospital had a high rate of influence on the preference of patients. The results of this study showed that radio, television, billboard, social media and internet from the audio-visual information sources in the hospital preferred significantly differed from gender variables, and that age, education status, and hospital attendance differed slightly, and that monthly income and social security did not differ significantly. As a result of semi-structured interviews with professional professionals, it was observed that the private hospital conducts Public Relations activities professionally while the University Hospital does not conduct Public Relations activities professionally.
Elazığ province with examples of public and private hospitals public relations practices in health institutions
Keywords: İletişim Bilimleri; Sağlık Kurumları Yönetimi; Halkla İlişkiler