16. Yüzyıl Divan Şairlerinden Hayreti'nin Devriyye Benzeri Bir Gazeli'nin Açıklaması - Demirel, Şener (My University, 2003)
16. yüzyıl Divan şairlerinden Hayretî, mutasavvıf kişiliğinden hareketle, şiirlerinde tasavvufî bir hayat tarzını yansıtmasıyla ön plâna çıkmıştır. O, tasavvufu estetik bir kaygı ile değil de, daha çok günlük hayatın bir parçası olarak algılamış ve şiirlerinde kullanmıştır. Devir, daha çok dinî-tasavvufî nitelikli bir türdür. Vahdet-i vücûd inancına dayanmaktadır. Bu inanca göre \"nûr-ı ilâhî\"den ayrılan ruh, kavs-i nüzul ve kavs-i urûc aşamalarından geçerek \"insan-i kamîl\" olarak tekrar \"nûr-ı ilâhî\"ye döner. Bu makalede Hayretî'nin \"devriyye\" türünde yazdığı bir gazelinin açıklaması yapılacak, şairin bu yöndeki edebî kişiliği ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Keywords: Din Bilimi; Beşeri Bilimler; Edebiyat