ESNEK İSTİHDAM POLİTİKALARININ GEÇİCİ PERSONELE ETKİLERİ: ELAZIĞ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ - ACAR, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Çalışma, ?Esnek İstihdam Politikalarının Geçici Personele Etkileri: Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi Örneği?ni konu alan bir alan araştırmasıdır.Araştırmanın amacı esnek istihdam politikaları çerçevesinde Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan geçici pozisyondaki çalışanların toplumsal konumları, sosyo-kültürel ve ekonomik durumlarını, sorunlarını anlamak, tespit etmek ve ortaya koymaktır. Çalışma 486 personel içinden tesadüfî örneklemle seçilmiş 100 denek üzerine odaklanmıştır.Bu çalışmada elde edilen genel veriler ışığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırma grubundaki çalışanlar; genç ve orta yaş grubunda yer alan, birçoğu evli, eğitim durumları lise düzeyinde olan, ekonomik bakımdan alt gruplarda yer almaktadırlar. Çalışanlar; yaptıkları işin karşılığını tam olarak alamadıklarını, mesleki doyum ve bütünleşmelerinin yetersiz olduğunu, çalışma şartlarının ağır ve kötü olduğunu düşünmektedirler. Çalıştıkları pozisyonun şartlarının düzelmesi ve ülkenin genel durumu konusunda karamsardırlar. Çalışanlar, işlerini kaybetmelerine sebep olabileceği düşüncesiyle sendikal hareketlere katılıma mesafeli durmaktadırlar. Bununla beraber, boş zamanlarını daha çok aileleriyle geçirmektedirler.Gelecekte geçici çalışanların, sayıca artacakları ve farklı çalışma alanlarına yayılmaları ihtimali düşünüldüğünde, benzer çalışmalara ihtiyaç artacaktır.

The study is a field study which focusing on ?Impacts of Flexible Employment Policies on Temporary Staff: The Case Study of Elazığ Education Research Hospital?.The aim of this study is to understand, to find out and to bring up the social status, sociocultural and economical status and problems of temporary staff in Elazığ Education Research Hospital according to flexible employment policies. This study is focused on 100 informants who are chosen randomly from 486 staff.The following results have been reached under the general lights of the data obtained through this study. Staff in this research are young and at medium age, most of them are married, graduated from high school and in lower status economically. The staff can?t earn much, their vacational satisfaction and intergration is insufficient. They are pessimistic on the improvements of their working conditions and the general situation of their country. With the probability of loosing their jobs they are in distance to participating to the sendical movements. Moreover they are spending their leisure time mostly with their families.In the future, under the probability of an increase in the number of temporary workers and their spread in to different working areas, one can expect a necessity in an increase in the number of similar sorts of studies.
Impacts of flexible employment policies on temporary staff: The case study of Elaziğ Education Research Hospital
Keywords: Sosyoloji; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri