INVESTIGATION OF THE EXERCISE DEPENDENCE OF ATHLETS' KICK BOXING, TAEKWONDO AND MUAY THAI - SADEQ, BOOTAN JAWHAR SADEQ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Egzersiz türüne, egzersiz yaşına ve yükleme dinamiklerine göre, özel disiplin ve düzenli çalışma gerektiren Kickbox, Taekwondo ve Muaytai egzersizlerine katılan bireylerin egzersiz bağımlılığındaki farklılıkları belirlemek için araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmanın amacı Kickboks, Taekwondo ve Muaytai sporcularının egzersiz bağımlılığının incelenmesidir. Çalışmaya Kickbox (n = 76), Taekwondo (n = 28) ve Muaytai (n = 37) sporcularından, 18 yaş ve üstü en az 1 yıl antrenman yapan toplam 141 gönüllü sporcu katıldı. Sporculara, Hausenblas ve Downs tarafından geliştirilen ve Yeltepe ve İkizler tarafından Türkçe'ye uyarlanan 21 maddeden oluşan Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği uygulandı. Elde edilen veriler istatistiksel paket programında analiz edildi, parametrik testlerden Mann-Whitney U ile nonparametrik testlerden Kruskall Wallis ve Dunnet's uygulandı. Araştırma sonucunda; sporcuların egzersiz bağımlılığı ölçeğine (= 71.41) karşı daha fazla duyarlılık gösterdiyse de, bu ölçek semptomatik olarak tanımlandı. Sporcuların egzersiz bağımlılığı ortalamaları kategorize edildiğinde, 5 sporcunun (% 3.5) asemptomatik, 117 sporcunun (% 83.0) bağımlı olmayan semptomatik, 19 sporcunun (% 13.5) ise egzersiz bağımlılığı riskinde olduğu bulundu. Egzersiz bağımlılığı ortalamaları değişkenlerle karşılaştırıldığında, düzenli antrenman ile günlük antrenman sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görüldü (p <0.05). Çoklu karşılaştırmalarda düzenli antrenman yapma durumuna göre farklılığın asemptomatik gruptan, günlük antrenman sayısına göre ise semptomatik gruptan kaynaklandığı görüldü (p<0,01). Cinsiyet, yaş, spor yaşı, medeni durum, eğitim düzeyi, spor branşı, meslek, haftalık antrenman günü, günlük egzersiz süresi, fiziksel görünüş ve antrenman yapma nedeninin egzersiz bağımlılığını etkilemediği tespit edildi (p> 0,05). Sonuç olarak, düzenli egzersizin, egzersiz bağımlılığı için etkili olabileceği söylenebilir.

There is needs of researching to determine the differences in exercise dependence of individuals participating in Kickbox, Taekwondo and Muaytai exercises, which require special discipline and regular work, according to exercise type, exercise age and loading dynamics. The purpose of this research is determined the investigation of the Exercise Dependence of Athlets' Kickboxing, Taekwondo and Muaytai. A total of 141 volunteer athletes Kickbox (n=76), Taekwondo (n=28) and Muaytai (n=37), from ages 18 and over, who trained Kickbox, Taekwondo and Muaytai at least for 1 years. Exercise Dependence Scale composed of 21 items developed by Hausenblas and Downs and adapted to Turkish version by Yeltepe and İkizler were applied to athletes. The obtained data were analyzed in statistical packages program, Mann-Whitney U, Kruskall Wallis and Dunnet's test of variance analysis were performed to compare. In the result of the research; while athlets showed more sensitivity against exercise dependence scale (= 71.41), also this scale was defined as symptomatic. When categorizing the exercise addiction averages of the participating participants, it was found that 5 athletes (3.5%) were asymptomatic-nondependent, 117 athletes (83.0%) were symptomatic-nondependent and 19 athletes (13.5%) were at-risk for exercise dependence. When the averages of exercise dependence were compared with the variables, it was seen that there was a significant difference between regular training and daily training numbers (p<0.05). Multiple comparisons were made to determine which group originated the difference. Variance in the regular training variant was found to be from the asymptomatic group (p <0.01). According to the number of daily training, the difference was found to be due to the symptomatic group (p <0.01). It was determined that participants who participated in the study did not have a statistically significant difference between the genders, age, exercise age, marital status, education level, sports branch, job, weekly training day, the daily exercise duration, physical apperance and cause of exercise compared to the total exercise addiction score (p>0,05). As a result of this study, it is possible to say that; regular training can be effective to appear the exercise dependence.
Kickboks, taekwondo ve muay thai sporcularının egzersiz bağımlılığının araştırılması
Keywords: Spor