UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE FIRAT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN AKIŞ DENEYİMLERİ İLE PSİKOLOJİK İYİ OLUŞLARININ ARAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ - KIRDEMİR, AYBERK (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi her alanda olduğu gibi eğitim alanında da birçok yeniliklerin deneyimlenerek yaşanmasına sebep olmuştur. Bu süreçte yüz yüze eğitim faaliyetleri durdurulmuş ve uzaktan eğitim sürecine geçilmiştir. Araştırma, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin, "Akış Deneyimleri" ile "Psikolojik İyi Oluşları" arasındaki bağlantının ilişkisel tarama yöntemi ile açıklanmasını amaçlamaktadır. Akış Deneyimi; bireyin içinde bulunduğu eyleme ilişkin zihinsel durumu açıklamayı amaçlarken, öğrencilerin uzaktan eğitim kapsamında ders anındaki performanslarını ölçmemize olanak sağlamaktadır. Psikolojik İyi Oluş ise; sağlıklı hissetmekten daha çok bireyin potansiyeline ve benliğine göre anlamlı yaşama sahip olma durumunu ifade etmektedir. Araştırma, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören lisans ve lisansüstü toplam 358 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formunun yanı sıra, "Flow Yaşantısı Ölçeği Kısa Formu" ve "Psikolojik İyi Oluş Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, ANOVA testi ve Tukey testi kullanılmıştır. Öğrencilerin "Akış Deneyimleri" toplam ortalama puanlarının x?=61,53 ile 13-91 skalası içerisinde; ortalamanın üzerinde, "Psikolojik İyi Oluş" toplam ortalama puanlarının ise x?=44,27 ile 8-56 skalası içerisinde yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler yüz yüze eğitime dayalı derslerinin uzaktan eğitime oranla daha verimli olduğunu belirtmişlerdir. Psikolojik İyi Oluş ölçeğinden alınan toplam puanlar incelendiğinde, eğitim, aktif/lisanslı spor yapma, sınıf, bölüm ve aile gelir durumu değişkenlerine göre gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan anlamlıdır. Sonuç olarak, öğrencilerin Akış Deneyimleri ve Psikolojik İyi Oluşları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu ve öğrencilerin Akış Deneyimleri yükseldikçe Psikolojik İyi Oluş düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.

The pandemic, which has taken the whole world under its influence, has caused many innovations to be experienced in the field of education, as seen in every field. In this process, face-to-face education activities were discontinued and the distance education process was activated. The aim of the research is to explain the connection between "Flow Experiences" and "Psychological Well-Being" of Fırat University Faculty of Sport Sciences students with the relational screening method. Flow Experience; while it aims to explain the mental state of the individual's action, it allows us to measure the performance of the students during the course within the scope of distance education. Psychological Well-being is; It expresses the state of having a meaningful life according to the individual's potential and self rather than feeling healthy. The research consists of a total of 358 undergraduate and graduate students studying at the Faculty of Sports Sciences of Fırat University. In the research, "Flow Experience Scale Short Form " and "Psychological Well-Being Scale" were used as a data collection tool besides "the Personal Information Form". Were used t-test, ANOVA test and Tukey test the analysis of the data. The total average scores of the students' "Flow Experiences" are within the scale of 13-91 with x?=61.53; It was determined that the total average scores of "Psychological Well-Being" were higher than the average, with x?=44.27 within the 8-56 scale. Students stated that their courses based on face-to-face education are more productive than distance education. When the total scores obtained from the Psychological Well-Being scale are examined, the differences between the groups according to the variables of education, active/licensed sports, class, department and family income are statistically significant. As a result, it was determined that there is a significant and positive relationship between students Flow Experiences and Psychological Well-Being, and that as students flow experiences increase, their psychological well-being levels increase.
Investigation of Firat University Sport Science Faculty Students of flow experience and psychological well-being during distance education
Keywords: Spor