ENGELLİ ÇOCUKLARINI SPORA YÖNLENDİREN ANNE VE BABALARIN BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ (MALATYA İLİ ÖRNEĞİ) - KAVLAK, KÜBRA NUR (Fırat Üniveristesi, 2026)
Çocuğun spora yönelmesinde aile, sosyal çevre, arkadaş gibi ögelerin etkili olduğu görülmektedir. Spor, çocukların beden ve ruh sağlığının dengeli bir şekilde gelişmesine yardımcı olurken, ailelerin bu konudaki beklentileri de önemli bir faktördür. Araştırmamızda Malatya ilinde yaşayan ve engelli çocuklarını spora yönlendiren anne ve babaların beklentilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda engelli çocukların ailelerinin bilinçlendirilmesi ve sporun sağlıklı bir yaşam profili oluşturulmasındaki önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Malatya ilinde yaşayan ve çocuklarını spora yönlendiren yaklaşık 300 aile bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise İşitme engelli, Bedensel engelli, Zihinsel engelli ve diğer engel sınıflandırmasına dâhil 91 erkek, 114 kadın toplam 205 katılımcı teşkil etmektedir. Bu araştırmada; betimsel tarama (Survey) modeli "Çocuklarını Spora Yönlendiren Anne ve Babaların Beklentileri" anketi uygulanmıştır. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm deneklerin katılımcıların ayırt edici özellikleri, ikinci bölüm ise engelli çocuklarını spora yönlendiren anne ve babaların beklentilerini tanımlamaya yöneliktir. Likert tipi anket, Malatya il merkezinde yaşayan ve aşağıdaki okullara devam eden çocukların ailelerine uygulanmıştır. Araştırmada istatistiksel analizler istatistik paket programı kullanılarak yapılmış, analizlerin anlamlılık düzeyleri p<0.05'e göre belirlenmiştir. Ayrıca, verilerin analizinde frekans dağılımı (f), aritmetik ortalama (?), standart sapma (SS) ve yüzde (%) değerler kullanılmıştır. Araştırma sonunda, engelli çocuklarını spora yönlendiren anne ve babalar, çocuğunu spora yönlendirirken onların sosyal ilişkiler kurarak yeni ortamlarda bulunmaları, sorumluluk alabilmeleri ve sporun sağlıklı yaşamları üzerine olumlu etkileri gibi beklentilerinin de olduğu anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Engelli, Spor, Aile, Beklenti

Factors such as family, social environment, and friends are seen to be influential in a child's involvement in sports. While sports help children develop their physical and mental health in a balanced way, the expectations of families in this regard are also an important factor. This research aimed to determine the expectations of parents in Malatya who encourage their disabled children to participate in sports. For this purpose, the study emphasizes to raise awareness among families of disabled children and emphasize the importance of sports in creating a healthy lifestyle profile. Approximately 300 families living in Malatya who encourage their children to participate in sports constitute the population of this research. The sample consists of 205 participants (91 men and 114 women) with hearing impairments, physical disabilities, intellectual disabilities, and other disability classifications. In this research, a descriptive survey model, the "Expectations of Parents Encouraging Their Children to Participate in Sports" questionnaire was applied. The questionnaire consists of two sections. The first part of the study focuses on the distinguishing characteristics of the participants, while the second part aims to define the expectations of parents who encourage their disabled children to participate in sports. A Likert-type questionnaire was administered to the families of children living in the city center of Malatya and attending the following schools. Statistical analyses were performed using the statistical package program, and the significance levels of the analyses were determined according to p<0.05. In addition, frequency distribution (f), arithmetic mean (?), standard deviation (SD), and percentage (%) values were used in the analysis of the data. At the end of the study, it was understood that parents who encourage their disabled children to participate in sports also have expectations such as their children establishing social relationships, being in new environments, being able to take responsibility, and the positive effects of sports on their healthy lives. Keywords: Disability, Sports, Family, Expectations
Determining the expectations of parents who encourage their disabled children to participate in sports (sample of Malatya province)
Keywords: Spor