VAZOMOTOR SEMPTOMLARDA GHRELİN, OBESTATİN VE HEAT SHOCK PROTEİN 70'İN SERUM DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GEÇ, KORCAN SOYA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Premenopozal ve postmenopozal dönemdeki vazomotor semptomlar, endokrinolojik sistemde değişikliklere bağlanmakla birlikte patofizyolojisi henüz tam açığa kavuşturulamamıştırDolayısıyla bu çalışmanın amacı, premenopozal ve postmenopozal dönemde görülen ateş basması ile ghrelin, obestatin, ısı şok proteini 70 (HSP 70) lipid paneli, hormon profili arasındaki ilişkilerin saptanması ve reproduktif yaş grubu ile premenopozal, postmenopozal gruplar arasında ilgili parametrelerin karşılaştırılması; ısıya bağlı olarak ilgili parametrelerin değişimlerinin incelenmesidirÇalışmaya 30 postmenopozal, 30 premenopozal ve 30 sağlıklı kadın dahil edildi. Gruplardan pre ve postmenopozal olgular ise ayrıca aksiller ısılarına göre gruplandırıldı. Açil, desaçil ghrelin, obestatin, HSP 70, gonadotropinler, östradiol ve lipidlerin serum düzeyleri ölçüldü.Açil, deaçil ghrelin, obestatin düzeyleri arasında gruplar arasında istatistiksel fark saptanmadı (p>0.05). HSP 70 postmenopoz ve kontrol grubu arasında istatiksel olarak farklıydı (p<0.05). Gonadotropinler üç grupta istatistiksel olarak farklıydı (p<0.05). Yüzde olarak hesaplandığında premenopozal ve postmenopozal grupta kontrol grubuna göre açil (%6.3,%3.2), deaçil ghrelin (%1.5,%14.5), HSP 70 (%26.1,%17.5) azalırken, obestatin (%6.25) artmış olarak bulundu. Isı grupları kendi aralarında açil, deaçil ghrelin, obestatin ve HSP 70 düzeyleri değişimi açısından % olarak karşılaştırıldığında, yüksek (37.3oC ve üstü) ve orta dereceli (36.9oC-37.2oC) deneklerde normal dereceli (36.3oC -36.8oC) olanlara göre açil (%3.3,%1.6), deaçil ghrelin (%21.3,%0.9), HSP 70 (%36.7,%10.1) artarken, obestatin (%5.8,%0.1) azalmış olarak bulunduSonuç olarak, hormon profillerindeki dalgalanmaların; biyoaktif peptidlerde istatistiksel anlamlı değişiklik gözlenmez iken ısı arttıkça HSP 70' in artmasının premenopozal ve postmenopozal dönemde görülen değişikliklere katkı yaptığı kanısındayız.Anahtar kelimeler: Menopoz, obestatin, ghrelin, ısı şok proteini 70.

The Investigation of Serum Ghrelin, Obestatin and Heat Shock Protein 70 Levels on the Vasomotor SymptomsVasomotor symptoms in premenopausal and postmenopausal period are attributed to changes in endocrine systems but pathophysiology is not clear till nowThe purpose of this study is to diagnose the correlation between hot flushes and ghrelin, obestatin, heat shock protein 70 (HSP 70), lipid and hormone profileSecond purpose is to compare these parameters between reproductive age and pre-postmenopausal groupsThird purpose is to determine the changes in these parameters due to heat30 premenopausal, 30 postmenopausal and 30 healty women are admitted to the study. Premenopausal and postmenopausal cases are grouped according to axillary temperature. Serum levels of acylated, desacylated ghrelin, obestatin, HSP70, gonadothropins, estradiol and lipids are measuredNo statistically significant difference is found between acylated, desacylated ghrelin, obestatin and levels between groups (p>0.05). Statistically significant difference is found HSP 70 levels between postmenopausal group and control group (p<0.05). Statistically significant difference is found between gonadotropin levels of the three groups (p<0.05). When calculation is mode in percentage it is found that acylated (%6.3,%3.2), desacylated ghrelin (%1.5,%14.5), HSP 70 (%26.1,%17.5) is lowered, obestatin (%6.25) is increased in the pre-postmenopausal group when compared to control group. When heat groups are examined accurding to changes in percentage of acylated, desacylated ghrelin, obestatin and HSP 70 levels, it is found that acylated, desacylated ghrelin, HSP 70 is increased but obestatin is decreased in high degree (37.3oC and higher) and mid-degree(36.9oC? 37.2oC) group when compared to normal degree (36.3oC-36.8oC) groupIn conclusion, with an increase in heat level HSP 70 increases but no statistically significant change occurs in the level of bioactive peptides and we conclude that this is the reason of the observed changes in premenopausal and postmenopausal periods.Key words: Menopause, ghrelin, heat shock protein 70
The investigation of serum ghrelin, obestatin and heat shock protein 70 levels on the vasomotor symptoms
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum