Kan kültürlerinde izole edilen mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıkları - Yüce, Pınar; Demirdağ, Kutbettin; Kalkan, Ahmet; Özden, Mehmet; Denk, Affan; Kılıç, S. Sırrı (My University, 2005)
Ampirik sağaltıma yol gösterici olması ve antibiyotik kullanım politikalarının belirlenmesi açısından, bakteremilere yol açan etkenlerin dağılımı ve antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada, Haziran 1999-Aralık 2003 tarihleri arasında kan örneklerinden izole edilen mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıkları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Kan kültürü için otomatize BACTEC 9050 (Becton-Dickinson) sistemi kullanılmıştır. Mikroorganizmaların identifikasyonu konvansiyonel yöntemlerle, antibiyotik duyarlılıkları National Committeefor Clinical Laboratory Standards önerilerine göre Kirby-Bauer disk diflizyon yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma tarihleri arasında alınan 4906 kan örneğinden 423 (% 8.6)'ünde etken olarak değerlendirilen üreme saptanmıştır. İzole edilen mikroorganizmalar arasında ilk sırayı Staphylococcus aureus (% 13.9; n=59) alırken, bunu Brucella spp. (% 13.5; n=57), Candida spp. (% 12.5; n=53) ve Escherichia coli (% 11.3; n=48) izlemiştir. İzole edilen stafilokok suşlarında metisilin direnci S.aureus 'da % 69, S.epidermidisde %56 olarak saptanmıştır. Stafllokok suşlarında vankomisin ve teikoplanine direnç saptamazken, Gram negatif bakterilerin en duyarlı oldukları antibiyotikler meropenem, amikasin ve piperasilin-tazobaktam olarak bulunmuştur.
Keywords: İlaç direnci; Antibiyotik direnci; Kan; Antibiyotik duyarlılığı; Geriyedönük çalışma; Kültür ortamı