KUZEYDOĞU AKDENİZDE YAŞAYAN YEŞİLGÖZ (CHLOROPHTHALMUS AGASSİZİ) BALIĞININ OTOLİT BİYOMETRİSİ - COŞKUN, YELDA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, İskenderun Körfezi açıklarında (Kuzeydoğu Akdeniz) yakalanan 180 adet yeşilgöz balığının (Chlorophthalmus agassizi) toplam boy ve ağırlıkları ile otolit boyutları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yeşilgöz balıkları İskenderun Körfezi açıklarından yaklaşık 300-350 m derinliklerde, ticari trol teknesiyle yakalanmıştır. Yakalanan yeşilgöz balıklarının en düşük ve en yüksek boy ve ağırlıkları; tüm bireylerde 7,10-17,5 cm ve 2,04-44,64 g olarak belirlenmiştir. Chlorophthalmus agassizi bireylerinin sağ ve sol otolit için ortalama otolit boyları sırasıyla 3,9693-3,9012 mm, otolit enleri 1,6836-1,6784 mm ve otolit ağırlıkları ise 0,005557- 0,005299 g olarak belirlenmiştir. Balığın toplam boyu ile otolit boyu ve otolit genişliği, yine toplam balık boyu ile otolit ağırlığı arasındaki ilişkiler pozitif yönde ve orta düzeyde bulunmuştur. Balığın sağ ve solundan alınan otolitlerin boyları, genişlikleri ve ağırlıkları arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Bu çalışma, yeşilgöz balığının Kuzeydoğu Akdeniz'deki biyolojik özelliklerine dair literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.

In this study, the relationships between total length and weight of fish with otolith dimensions of 180 Shortnose Greeneye (Chlorophthalmus agassizi) caught from the coast of Iskenderun Bay (Northeastern Mediterranean) were examined. Shortnose greeneye were caught by a commercial trawler from Iskenderun Bay, at depths of 300-350 m. Minimum and maximum length and weight of shortnose greeneye were determined as 7.10-17.5 cm and 2.04-44.64 g respectively for all individuals. The average values for the right and left otoliths of Chlorophthalmus agassizi were determined as 3.9693 and 3.9012 mm in otolith lengths, 1.6836 and 1.6784 mm in otolith widths and 0.005557-0.005299 g in otolith weights, respectively. The relationships between total fish length and otolith length and otolith width, and between total fish length and otolith weight were found to be positive and moderate. The difference between the lengths, widths and weights of otoliths taken from the right and left sides of the fish was found to be statistically insignificant (P>0.05). This study makes a significant contribution to the literature on the biological characteristics of shortnose greeneye in the Northeastern Mediterranean.
Otolith biometry of shortnose greeneye (Chlorophthalmus Agassizi) inhabiting Northeastern Mediterranean
Keywords: Su Ürünleri