SOSYOLOJİK KURAMA KATKILARI AÇISINDAN GEORG SİMMEL - YILDIZ, HÜMEYRA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Georg Simmel, ilgi alanının çeşitliliğiyle sosyolojiye pek çok yönden katkıda bulunmuştur. Mikro geleneğin de temsilcisi olması bakımından küçük gruplar, toplumsal etkileşim ve alış-veriş kuramı gibi araştırmalarında geniş bir görüşe sahiptir. Ayrıca çatışmacı kuram açısından da önemli katkıları bulunmaktadır. Bu açılardan Simmel'i çağdaş sosyoloji içinde saymak mümkündür.Simmel, sosyolojiyi diğer bilimlerden ayırırken sosyolojinin kendine özgü bir inceleme alanının olduğunu ileri sürmektedir. Bu düşüncesinden hareketle ?formel sosyoloji? kavramını sosyoloji literatürüne kazandırmıştır. Toplum kavramı için gerçekte var olanın iki birey arasındaki etkileşim olduğunu ileri süren Simmel, bu açıdan kişiler arası etkileşimin sayı ile olan ilişkisini belirterek sosyal geometri üzerine odaklanmaktadır. Simmel, bu çerçevede sosyal tiplemelerini de ele almaktadır.Simmel'in önemli çalışmalarından biri de ?Paranın Felsefesi?dir. Bu çalışmada para-değer ilişkisi bileşeninde, paranın modern toplumun gelişimindeki rolü irdelenmektedir. Bu bağlamda para, kimi zaman amaç olurken kimi zaman da araç konumuna geçmektedir.Simmel'in, büyük kentlerin dönüşümü, modern toplumun özü gibi araştırmaları, günümüzde bile yeni çalışmalara ilham kaynağı olmaktadır. Ayrıca etkilendiği düşünsel kaynakların yanı sıra çatışma teorisyenlerini, sembolik etkileşimcileri ve yapısalcıları etkilemiştir. Simmel, özgün yaklaşımları doğrultusunda metodolojik olarak tarihsel, anlamacı ve analitik yorumlarıyla da dikkat çekmektedir.Anahtar Kelimeler: Georg Simmel, Modern Kültür, Çatışmacı Kuram, Formel Sosyoloji, Birey ve Toplum, Paranın Felsefesi

Georg Simmel contributed a lot to sociology due to the variety of his interests. He is the representative of micro tradition and he has also an open mind in his surveys such as small groups, social interactivite communication and social exchange theory. So it is possible to locate Simmel in modern sociology.Simmel claims that sociology has an original research area while he also differentiates sociology from other sciences. Form this, he added the term ?formal sociology? into the sociology literature. Simmel, who claims that society is indeed an interaction of a real between two people, focuses on social geometry. In this frame, he examines social prototypes.One of Simmel?s most respected studies is ?The Philosophy of Money?. In this study, he examines the role of money in the growth of modern society . In this context, money is sometimes the objective, while it is sometimes the means.Simmel?s certain studies such as the reforming big cities, the core of modern society still inspire new studies. In addition to the intellectual sources, he has also affected conflict theorists, symbolic interactionists, and structuralists. Simmel takes attention with his methodoligal, historical, analytical comments.Key Words: Georg Simmel, Modern Culture, Formal Sociology, Conflictive Theory, Individual and Society, Philosophy of Money
Georg Simmel with respect to his contributions in sociological theory
Keywords: Sosyoloji