Çift geçişli hava ısıtmalı güneş kollektörlerinde yutucu yüzey konumunun ısıl verime etkisi - Uçar, Aynur; İnallı, Mustafa (My University, 2001)
Çeşitli endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan hava ısıtmalı güneş kollektörlerin en önemli dezavantajlarından birisi, verimlerinin düşük olmasıdır. Bu çalışmada, yutucu yüzeyin altından ve üstünden hava akışı sağlanarak, yutucu yüzeyin her iki yüzünden faydalanılması amaç edinilmiştir. Bu maksatla yutucu yüzeyin altından ve üstünden hava akışı olan dört tip hava ısıtmalı güneş kollektörleri imal edilerek, yutucu yüzey konumunun ısıl performansa etkisi kurulan test düzeneğinde Elazığ iklim şartları için incelenmiştir. Yutucu yüzeyin kanalın tam ortasında olduğu güneş kollektöründe, ısıl verimin diğer kollektörlerdeki ısıl verime göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik