Sancı semptomlu atlarda bazı klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametreler - Kızıl, Ömer (My University, 2006)
Bu çalışma, sekum konstipasyonu ve meteorismus intestini’li atlarda bazı klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin nasıl değişim gösterdiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla akut sancı semptomlu 11 ve kontrol amacıyla da klinik olarak sağlıklı 10 adet İngiliz atı kullanılmıştır. Sancı semptomlu atlarla kontrol grubu arasında vücut ısısı, total lökosit ve eritrosit sayısı, aspartat amino transferaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), laktat dehidrogenaz (LDH), gama glutamil transferaz (GGT), kreatinin ve albumin düzeyleri bakımından istatistiksel bir önem saptanmadı. Sancı semptomlu atlarda ortalama kalp frekansı (p<0.001), ortalama solunum frekansı (p<0.001), ortalama hematokrit değer (p<0.01), ortalama hemoglobin miktarı (p<0.001) ve total protein (p<0.001) konsantrasyonları, sağlıklı atlara göre istatistiksel olarak yüksek bulundu.
Keywords: Klinik görünüm; at; hematoloji; karın ağrısı; biyokimyasal parametreler; ağrı (tıp)