Elenolik Asit Katılmasının Aktif Ambalaj Malzemesi Olarak Kullanılacak Kitosan Filmlerinin Fiziksel Özellikleri Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi - Aydoğdu, Ayça; Uckun, Osman (Fırat Üniversitesi, 2023)
Bozunma reaksiyonlarını geciktirerek gıdaların raf ömrünü uzatmak için biyolojik olarak parçalanabilen aktif ambalaj malzemelerine artan bir ilgi vardır. Bu çalışmanın amacı, elenolik asit ve kitosandan yapılan aktif ambalaj filmleri üretmektir. Elenolik asit, zeytin yapraklarının fenolik bileşiklerinden biridir. Kitosan filmlere (%1 ve %2 w/v) farklı miktarlarda elenolik asit (%2.5 ve %5 w/v) eklenmiştir. Filmlerin fiziksel özellikleri (yoğunluk, nem içeriği, çözünürlük, su buharı geçirgenliği, opaklık ve renk), toplam fenolik içerik ve antioksidan aktivite araştırılmıştır. Elenolik asit ilavesi kitosan filmlerin nem içeriğini etkilemezken yoğunluk, opaklık, a* ve b* değerleri önemli ölçüde artmıştır. Elenolik asit eklenmesi, kitosan filmlerinin su buharı bariyer özelliklerini geliştirmiştir. Toplam fenolik içeriği ile ilişkili olarak, filmlerin antioksidan aktivitesi %85'e kadar çıkmıştır. Elenolik asit katkılı kitosan filmler, iyi su buharı bariyer özellikleri, opaklık ve antioksidan aktivite sergileyerek, gıda endüstrisi için biyolojik olarak parçalanabilen aktif gıda ambalaj malzemesi olarak geliştirilebileceğini göstermektedir.

There is growing interest in biodegradable active packaging materials to extend shelf lives of food by retarding deteriorative reactions. The objective of this study was to fabricate active packaging films made from elenolic acid and chitosan. Elenolic acid is one of the phenolic compounds of olive leaves. Different amount of elenolic acid (%2.5 and %5 w/v) was incorporated into chitosan films (%1 and 2% w/v). The physical properties (density, moisture content, solubility, water vapor permeability, opacity, and color), total phenolic content and antioxidant activity were investigated. While elenolic acid addition did not affect the moisture content of chitosan films and the density, opacity, a* and b* values increased significantly (p ? 0.05). Elenolic acid incorporation reduced the water vapor permeability of chitosan films by 25%. Correlated to total phenolic content of the films, antioxidant activity of films reached up to % 85. Elenolic acid added chitosan films exhibited good water vapor barrier properties, opacity and antioxidant activity indicating that they could be developed as biodegradable active food packaging material for the food industry.
Assessment of Elenolic Acid Incorporation on Physical Properties of Chitosan Films to be Used as Active Packaging Material
Keywords: Engineering; Mühendislik