KİSEDARZADE İSMAİL FETHİ'NİN FELSEFE-İ ERVAH ADLI ESERİNİN ÇEVRİMYAZIM VE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÇELİK, HAFİZE HÜSNA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Milletimizin bünyesinde yetişen ilim adamlarına karşı saygı ve minnet duymamız hem milli, hem de insani ve ahlaki bir vazifedir. Geçmişe bakmak ve onu araştırarak ondan dersler çıkarmak, insanlığın ortak bir özelliği olarak kabul edilmektedir. Çünkü tarih denilen geçmiş, bir milletin milli şuur, benlik ve medeniyetinin oluşageldiği zamana bağlı bir süreçtir. Bu süreç, iyi bilinip değerlendirilemezse gelecekten de emin olmak mümkün olmayabilir. Buradan hareketle diyebiliriz ki; bizim milletimiz bu açıdan oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Bu parlak geçmişin oluşmasında milletimizin bağrından çıkan ilim ve fikir adamlarının düşünce anlamında etkisi fazla olmuştur. Bu bağlamda bizim Kisedarzade İsmail Fethi'nin kaleme aldığı Hayat-ı Ebedi yahut Felsefe-i Ervah Risalesi de bu anlayış ile yazılmıştır. Yüksek Lisans bitirme tezinin konusu da Kisedarzade İsmail Fethi'nin söz konusu eserinin felsefi açıdan değerlendirilmesi araştırılacaktır.

It is both a national, humanitarian and moral duty to respect and appreciate the scholars who have grown up in our nation. Looking to the past and learning lessons from it by researching is considered a common characteristic of humanity. Because the past called history is a time-dependent process in which a nation's national consciousness, identity and civilization are formed. If this process is not well known and evaluated, it may not be possible to be sure of the future. From this point of view, we can say that our nation has a very rich history in this respect. In the formation of this brilliant past, the scientific and intellectual people who emerged from the bosom of our nation had a great influence in terms of thought. In this sense, our Kisedarzade Ismail Fethi's Risalesi Hayat-ı Eternal or Felsefe-i Ervah was written with this approach. The philosophical evaluation of Kisedarzade İsmail Fethi's work will be the subject of the master's thesis.
Translation and evaluation of Kisedarzade İsmail Fethi's Felsefe-i Ervah
Keywords: Felsefe