ÖSTRÜS DÖNEMİNDE UYGULANAN BUSERELİN ASETAT'IN (GNRH ANALOĞU) İN VİVO İNEK MİYOMETRİYAL KONTRAKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ - DOĞAN, HALEF (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tezde, ineklerde östrüs döneminde tohumlama sırasında, ovulasyonun uyarılması amacıyla yaygın şekilde kullanılan bir GnRH agonisti olan buserelin asetat'ın, uterus kontraktilitesi üzerine in vivo etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada östrüste olan 26 adet inek kullanıldı. Açık uçlu kateter tekniği ile uterus içi basınç (UİB) ölçüm sisteminin kurulumu tamamlandıktan sonra serum progesteron (P4) düzeyinin belirlenmesi amacıyla kan örneği alındı. Çalışmanın ilk 30 dakikası süresince uterusun spontan kasılmaları (T1-3) izlendikten sonra birinci gruptaki inekler (n=7, KON) kontrol grubu olarak belirlenerek 5 ml serum fizyolojik, ikinci gruba (n=6, BUS1) 0,01 mg buserelin asetat, üçüncü gruba (n=6, BUS2) 0,02 mg buserelin asetat ve dördüncü gruba (n=7, OXT) 50 IU oksitosin damar içi yolla uygulandı. Gruplara uygun ajanların enjeksiyonu sonrası uterus kasılmaları 60 dakika (T4-9) süre ile kaydedildi. Uterusun spontan ve uygulama sonrası kasılma özellikleri, kasılmaların sıklığı (kasılma sayısı/10dk), büyüklüğü (mmHg), süresi (sn) ve eğri altında kalan alanları (EAKA, mmHg X sn) yönünden irdelendi. Uterusun spontan kasılmalarının (T1-3), östrüs döneminde düzenli ve şiddetli olduğu belirlenirken, uygulama gruplarında enjeksiyon sonrası (T4-9), kasılmaların sıklığı ve süresinde farklılık tespit edilmedi (P>0,05). KON, BUS1 ve BUS2 gruplarında, spontan kasılmaların izlenmesinin ardından uygulanan ajanların kasılmaların büyüklüğünü değiştirmediği (P>0,05), OXT grubunda ise 50 IU oksitosin uygulamasının kasılmaların büyüklüğünü önemli ölçüde artırdığı belirlendi (P<0,05). Kasılmaların EAKA'da, KON, BUS1 ve BUS2 gruplarında, ajanların uygulanmasından sonra farklılık tespit edilmezken (P>0,05), OXT grubunda ise önemli düzeyde artış belirlendi (P<0,05). İneklerde östrüs döneminde 0,01 mg ve 0,02 mg buserelin asetat uygulamasının, uterusun kontraktil aktivitesi üzerine etkili olmadığı, 50 IU oksitosinin ise uterusun kontraktil aktivitesini artırdığı, kasılmaların büyüklüğü ve eğri altında kalan alanlarını artırırken, sıklığını ve süresini değiştirmediği belirlendi. Anahtar Kelimeler: Buserelin asetat, Kontraktilite, Uterus, İn vivo, İnek

In this PhD dissertation, it was aimed that the determination of the in vivo effect of buserelin acetate, a commonly used a GnRH analogue for ovulation induction in artificial insemination, on myometrial contractility in cows at estrus. As a material, 26 cow at estrus were used. After the setup of intrauterine pressure measurement system with open-ended catheter technique (IUP), a blood sampling done for the determination of serum progesterone (P4) level. After the recording of spontaneous uterine contractility for 30 min (T1,3), in first group (n=7, KON) 5 ml saline solution, in second group (n=6, BUS1) 0,01 mg buserelin acetate, in third group (n=6, BUS2) 0,02 mg buserelin acetate and in fourth group (n=7, OXT) 50 IU oxytocin were injected intravenously. After the injection of drugs, uterine contractility recorded for 60 minutes (T4-9). Spontaneous and drug-induced contraction patterns of uterus were evaluated in terms of contraction frequency (number of contraction /10 min), amplitude (mmHg), duration (sec) and area under the curve (AUC) (mmHg X sec). Spontaneous contractility of uterus (T1-3) was severe and regular in cows at estrus. In contraction frequency and duration, no significant difference was found compared spontaneous and drug-induced contractions (P>0.05). In KON, BUS1 and BUS2 groups, no effect were seen in amplitude after the administration of the drugs (P>0.05), but in OXT group, after the administration of 50 IU oxytocin, the amplitude increased as a significant degree (P<0.05). It was concluded that the two dosages of buserelin acetate (0,01; 0,02 mg) had no effect on uterine contractility in cows at estrus and on the other side oxytocin was known as a good uterotonic, enhanced amplitude and area under the curve, but no effect on frequency and duration of uterine contractions. Keywords: Buserelin acetate, Contractility, Uterus, In Vivo, Cow
The effect of administration of buserelin acetate (GNRH analogue) on in vivo bovine myometrial contractility at estrus
Keywords: Veteriner Hekimliği