CuAlCr Şekil Hatırlamalı Alaşıma Yaşlandırma Sıcaklığı ve Yaşlandırma Zamanının Etkileri - Qader, Ibrahim Nazem; Yakıncı, Z Deniz; Aydoğdu, Yıldırım; Aydoğdu, Ayşe (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, CuAlCr yüksek sıcaklık şekil hatırlamalı alaşımın özelliklerinin yaşlandırma ile geliştirmektir. Bu amaç çerçevesinde, CuAlCr alaşımına farklı zamanlar ve farklı sıcaklıklar için yaşlandırma uyguladık. Seçilen yaşlandırma sıcaklıkları 500 ve 700 oC ve zaman aralığı bir, iki, üç ve dört saattir. 500 oC yaşlandırma sıcaklığı için dönüşüm sıcaklığı görülmemiştir. Buna göre, Bu yaşlandırma sıcaklığının uygun olmadığı söylenebilir. 700 oC yaşlandırma sıcaklığı için, alaşım dönüşüm sıcaklığı göstermektedir ve dönüşüm sıcaklığı değeri artan yaşlandırma zamanıyla artmaktadır. Dönüşüm sıcaklığı pik değeri, 350 oC ve 431 oC sıcaklığı aralığında değişmektedir. CuAlCr alaşımının X ışınları ölçümleri de yapılmıştır. Alaşımın kristal yapısında herhangi bir değişi görülmezken, x ışınları pik şiddetinin artan yaşlandırma zamanıyla arttığı görülmüştür
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test