Görsel Tasarımda Yaratıcılığın Yeniden Tanımlanması: Yapay Zekânın Rolü ve Etkileri - Kavuran, Tamer; Karaca, Muhammed Emrullah (My University, 2026)
Yapay zekâ, son yıllarda hızla gelişerek görsel tasarım da dâhil olmak üzere birçok farklı alanda önemli bir yer edinmiş ve çeşitli tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bu teknolojinin kısa sürede gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmesi, bazı kavramların yeniden ve kapsamlı bir şekilde tanımlanmasını ve insan-yapay zekâ etkileşiminin yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Yapay zekânın gelişimi, görsel tasarımcıların mesleki deneyimlerini ve üretim süreçlerini yeni bir boyuta taşımıştır. Yaratıcı süreçler üzerindeki etkileri, iş yükünü hafifletmesi ve tasarımcıların yeteneklerine olan katkıları veya olumsuz etkileri, detaylı bir incelemeyi gerektirmektedir. Bu çalışma, yapay zekânın sunduğu fırsatların yanı sıra, tasarımcıların bu teknolojilerle olan ilişkisini ele almaktadır. Yapay zekânın görsel tasarımcıların yaratıcılık süreçlerine sağladığı katkılar ve olası olumsuz etkileri incelenmektedir. Görsel tasarımın teknolojiyle sürekli etkileşim hâlinde evrildiği günümüzde, yapay zekânın özgünlük ve yaratıcılık kavramları üzerindeki etkileri tartışılmakta ve insan-makine iş birliğinin gelecekte nasıl şekilleneceği konusu önem kazanmaktadır. Derleme niteliğindeki bu çalışmada, söz konusu dönüşüm çok yönlü bir bakış açısıyla ele alınmaktadır.
Keywords: Sanat; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka