E-TİCARETİN SÜRDÜRÜLEBİLİR YENİLİKÇİ EKOSİSTEMİ - QUYASH, BABUR SHAH (Fırat Üniveristesi, 2023)
Gün geçtikçe ülkeler ekonomik güçlerini uluslararası pazarlarda e-ticaretle sergilemektedir. İktisadi alanda e-ticaretin devamlılığı için yenilikçi girişimcilik ekosistemlerine uyum sağlamak ve özgün tasarımlar yapmak zorunlu hale gelmiştir. Bilgi dünyasının boyutlarından olan kişiler, firmalar ve devletlerarasındaki iktisadi ilişkilerde ortaya çıkan köklü değişimler, e-ticaret adı altında yepyeni bir olgunun meydana gelmesine sebep olmuştur. İnternet tabanlı ekonomi kavramı hızlı bir şekilde geleneksel ekonomi teriminin yerini almaya başlamıştır. İnternet birçok yönden derin bir devrim olan bilgi akışı, değişimi ve sunumu için yeni bir alan açarak toplumların ekonomik, sosyal, teknolojik ve ekolojik (ESTE) ile dönüştürmeye başlamıştır. Burada özellikle teknolojiden faydalanmanın önemli yararlarından biri faaliyetleri belli bir düzene sokarak maliyetleri minimize etmektir. Kuşkusuz, e-ticaret teknolojisinin kreatif ve yenilikçi düşüncelerle girişimcilik ruhunu katarak doğru yerde, doğru zamanda ve doğru alanda kullanılması, iş karlılığını artırarak hem ulusal hem de uluslararası ticarette daha faal olmayı sağlamaktadır. Bilgiye dayalı e-ticaret ülkelerin bölgesel ve özellikle global pazarlardaki ekonomik konumunu güçlendirir. Bu çalışmanın amacı; güncel ve popüler bir konu olan e-ticaretin sürdürülebilir yenilikçi girişimcilik ekosisteminin belirlenmesine yönelik olarak değişkenleri belirlemektir. Çalışmanın hedefi ise sürdürülebilir yenilikçi girişimcilik ekosistemlerin tasarlanmasına katkı sunmaktır. Çalışmada e-ticaret konusu genel bilgiler, işlemler, uygulamalar, e-ticaretin yenilikçilik boyutları ve sürdürülebilir yenilikçi girişimcilik ekosistemi için tasarıma yer verilmektedir. Anahtar kelime: Bilgi, İnternet, E-ticaret, girişimcilik, yenilikçi, Ekonomi, Teknoloji

Day by day, countries show their economic power in international markets with e-commerce. For the continuity of e-commerce in the economic field, it has become imperative to adapt to innovative entrepreneurship ecosystems and make original designs. Fundamental changes in the economic relations between individuals, companies and states, which are among the dimensions of the information world, have led to the emergence of a brand new phenomenon under the name of e-commerce. The concept of internet-based economy has quickly started to replace the traditional economy term. The Internet has started to transform societies with economic, social, technological and ecological (ESTE) by opening a new space for information flow, exchange and presentation, which is a profound revolution in many ways. Here, one of the important benefits of using technology is to minimize costs by arranging activities. Undoubtedly, the use of e-commerce technology in the right place, at the right time and in the right area by adding the spirit of entrepreneurship with creative and innovative thoughts, increases business profitability and ensures to be more active in both national and international trade. Knowledge-based e-commerce strengthens the economic position of countries in regional and especially global markets. The aim of this study is; to determine the variables for the determination of the sustainable innovative entrepreneurship ecosystem of e-commerce, which is a current popular topic. The aim of the study is also to contribute to the design of sustainable innovative entrepreneurship ecosystems. In the study, general information on e-commerce, transactions, applications, innovation dimensions of e-commerce and design for a sustainable innovative entrepreneurship ecosystem are included. Key Words: Information, Internet, E-Commerce, Entrepreneurship, İnnovative, Ekonomy, Teknolgy
Sustainable innovative entrepreneurship ecosystem of e-commerce
Keywords: İşletme