ÖN ÇAPRAZ BAĞ RUPTURLARININ ONARIMINDA SUPRAMİD VE KARBON FİBER İPLİK KULLANILMASI VE UYGULAMA SONUÇLARININ KLİNİK VE RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - ERKMEN, AYŞEGÜL AKDENİZ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan ÖÇB (ön çapraz bağ) kopmalarının karbon fiber iplik ve supramid iplik kullanılarak sağaltılması, sonuçlarının klinik ve radyolojik olarak değerlendirilerek bu iplerin ÖÇB kopmalarının sağaltımında yeni bir alternatif olup olmayacağının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada farklı ağırlık ve cinsiyette olmak üzere 20 adet Yeni Zelanda ırkı tavşan kullanılmıştır. Anestezi altında lateral parapatellar ensizyonla ekleme ulaşılarak ÖÇB kesilip uzaklaştırılmıştır. Bir matkap ucuyla tibia'nın medial yüzünde eklem içindeki yüzeye çıkacak şekilde bir tünel açılmıştır. Femurun lateral kondilusu içerisinden geçecek şekilde ÖÇB' nin yapışma yönünde ikinci bir tünel açılarak, karbon fiber ve supramid iplikleri önce tibianın medialindeki daha sonra femurun lateral kondilusundaki tünelden geçirilerek femurun lateral yüzüne tibianın medial yüzüne yerleştirilen titanyum ve akrilik buton ile sabitlenmiştir. Sabitleme işleminden sonra bölge usulüne uygun olarak kapatılıp, postoperatif bakım yapılmıştır. Olgular 6 ay boyunca gözetim altında tutularak klinik ve radyolojik muayeneleri yapılmıştır. 15., 30., 45., 60., 75., 90., 105., 120., 135., 150., 165., 180. günlerde röntgen görüntüleri alınmış olup, 6. ayda uyutulmuştur. Alınan sonuçlara bakılarak, tavşanlarda ÖÇB kopmalarının sağaltımında karbon fiber iplik uygulanan bacakların supramid iplik uygulanan bacaklardan daha iyi hareket yeteneğine ulaştığı kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Tavşan, ön çapraz bağ, intraartiküler stabilizasyon, sentetik greft

In this thesis, the aim is to experiment with a potential cure for the ACL (anterior cruciate ligament) on rabbits by using carbon fibre and supramid fibre and to evaluate clinical and radiological results to determine whether this material can be a new alternative in curing ACL ruptures or not. Twenty New Zeland rabbits with different weights and genders are used in this study. An ACL is removed by parapatellar incision under anesthesia. The tunnel that is going to the surface of the tibia medial side of it has been opened with a drill. The second tunnel which is going inside the femur lateral kondilus has been opened in the direction of the sticking point of the ACL. Carbon fibre and supramid have been put in the way that is going to the surface of lateral from medial side of tibia, And then an acrylic disk has been put into the medial side of the tibia. Postoperative care has been applied after we put in an acrylic disk. Experimental rabbits have been supervised for 6 months clinical and radiological examinations have been applied. Their X-Ray images has been taken on the 15th, 30th, 45th, 60th, 75th, 90th, 105th, 120th, 135th, 150th, 165th, 180th days. According to these results, it is concluded that legs which are used carbon fibre have more movement capabilities than legs which are used supramid fibre. As a conclusion, it is more appropriate to use carbon fibre in the curing of ACL breaks in rabbits. Key Words: Rabbit, anterior cruciate ligament, intraarticular stabilization, synthetic graft
Using carbon fibre yarn and supramid fibre in curing anterior cruciate ligament ruptures and evaluating clinical and radiological results
Keywords: Veteriner Hekimliği