Koyunlarda rasyonlara katılan saman ve $NaHC0_3$ 'ın ruminal fermantasyon ve ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri üzerine etkisi - Çerçi, Halil İ.; Şahin, Kazım; Güler, Talat (My University, 1996)
Bu çalışmada, % 10'u saman (ham selüloz kaynağı olarak) +%90 kosantre yem (samanlı grup) ve % 2.5'u sodyum bikarbonat (tampon madde kaynağı olarak) + % 97.5'i konsantre yemden (sodyum bikarbonattı grup) i kurulmuş, rasyonlann ruminal fermentasyon ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi Özerine etkileri, 8 ay yaşlarında 32 kg canlı ağırlıkta olan 6 İvesi erkek toklu Özerinde araştırılmıştır. Çalışma sonunda, rumen içeriğinin pH değeri bakımından gruplar arasında önemli bir fark bulunmazken, : amonyak düzeyi $NaHC0_3$ 'lı grupta yemlemeden hem 1 saat, hem de 4 saat sonra (P>0.001) samanlı gruptan daha j yüksek bulunmuştur. Rumen sıvısındaki toplam uçucu yağ asidi (P<0.001), asetik asit (P<0.001), propiyonik asit i (P<0.001) ve butirik asit (P<0.05) konsantrasyonu, yemlemeden 1 saat sonra, sodyum bikarbonatlı grupta daha i ySksek bulunmuş, 4 saat sonra ise gruplar arasındaki fark önemsiz çıkmıştır. Ham besin maddelerinin sindirilme derecelerinin ise samanlı ve sodyum bikarbonatlı gruplarda sırasıyla, kuru madde için %66.69 ve 74.60 (P<0.001), organik madde için %68.30 ve 75.58 (P<0.001), ham kül için %49.39 ve 667)9 (P<0.001), ham protein için %69.74 ve 7422 (P<0.05), ham yağ için %87.66 ve 89.85 (P>0.05) ve azotsuz öz madde için %75.92 ve 8325 (P<0.001) düzeylerinde olduğu saptanmıştır.
Keywords: Konsantreler; sindirilebilirlik; saman; koyun; pH; kuzu; diyetler; asetik asit; butirik asit; propiyonik asit; rumen; lif; rumen fermentasyonu; bikarbonatlar; rumen sıvısı; uçucu yağ asitleri; amonyak