STRESS ÜRİNER İNKONTİNANSLI OLGULARIN MEDİKAL TEDAVİSİNDE VENLAFAXİN İLE PLASEBONUN KARŞILAŞTIRILMASI - ERDİNÇ, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
AMAÇ: Venlafaxin bir selektif Serotonin-Noradrenalin Reuptake Inhibitörü (sSNRI)olup çift etkili antidepresanlar sınıfındandır. Hem serotonin hem de noradrenalinin gerialımını inhibe ederek pudendal motor nöron [alpha]-1 adrenerjik ve 5-hydroxytryptamine-2 reseptörlerini uyararak çizgili uretral kasların(rabdosfinkter)kontraktilitesini artırır. Bu çalışmamızda stres üriner inkontinans(SÜİ) tanısı almışolguların medikal tedavisinde venlafaxin'nin güvenirliğini ve etkinliğini araştırdık.GEREÇ VE YÖNTEM: Yaşları 24-52 arası toplam 40 kadın, bu çift kör, plasebokontrollü çalışmaya alındı. Olgu seçiminde; belirgin SÜİ bulguları bulunan, haftalıkIncontinence Episode Frequency (IEF) değerleri 7 ve üzerinde olan, urge inkontinansbulguları olmayan, normal diürnal ve noktürnal miksiyon sıklığına sahip, mesanekapasitesi 400 ml ve üzerinde Boney, Q-tip testi pozitif olan, pozitif öksürük ve pozitifstres ped testi kriterleri kullanıldı. Randomizasyon öncesi iki adet, tedavi sırasınca üçadet idrar günlüğü formu olgular tarafından tamamlandı. Olgulara her vizitte hayatkalitesi formları da uygulanarak rastgele iki guruba ayrıldı. Günlük 75 mg(1x1)venlafaxin (G1, n=20 olgu) ve plasebo (G2, n=20 olgu) 12 hafta süresince kullanıldı.BULGULAR: Olguların sosyodemografik özellikleri ve SÜİ bulguları birbirinebenzerdi. Haftalık bazal IEF değeri 17 idi. Venlafaxin gurubu palseboylakarşılaştırıldığında, IEF skorlarında istatistiksel olarak anlamlı derecede düşme (%83karşılık %25, p<0,01), the Incontinence Quality of Life instrument (I-QOL) skorlarındade belirgin artış (%50 karşılık %9, p<0,01) izlendi. Grupların Voiding Interval (VI)'larının karşılaştırılmasında; venlafaxin alan grupta plaseboya karşı anlamlı artış (24 dakkarşılık 5 dakika, p <0,01) bulundu. The Patient Global Impression of Improvement1(PGI-I) sonuçları venlafaxin grubunda plaseboya karşı azalma (%72 karşılık %10p<0,01) görüldü. Grupların yan etkilerin karşılaştırılmasında ise venlafaxin grubundabelirgin olarak bulantı şikayeti ( %40 karşılk %15 p< 0.01) ortaya çıktı.SONUÇ: Venlafaxin SÜİ'li olgularda tedavi potansiyeline sahip bir farmokolojikajandır. SÜİ'ın medikal tedavisinde alternatif bir yöntem olabilir.ANAHTAR KELİMELER: Stress üriner inkontinans, venlafaxin, serotoninnoradrenalin gerialım inhibitörü, I-QOL, PGI-I, PGI-S, IEF, VI.2

COMPARISON OF VENLAFAXIN WITH PLASEBO FORMEDICAL MANANGEMENT OF STRESS URINARY INCONTINANCEOBJECTIVE: Venlafaxin is a dual inhibits reuptake of both serotonin andnoradrenalin and stimulates pudendal motor neuron (Alfa)-1 adrenergic and 5-hydroxytryptamine-2 receptors so stimulates urethral muscles (rhabdosphincter)contractility. We examine the effectiveness and reliability of venlafaxin for medicaltreatment of stress urinary incontinence patients.MATERIAL AND METHODS: Forty patients aged 24-52 years included into thedouble blinded placebo controlled study. Criteria for inclusion were, marked SUIsymptom, incontinence episode frequency for 7 or above per weekly, without urgeincontinence symptoms, normal diurnal and nocturnal miction frequency, bladdercapacity 400 cc or more, Boney and Q type positivity, positive cough and positive stresspad tests. Daily urinary forms refilled up by the patients two before treatment and threeafter treatment. Patients randomly divided into two groups by applying them life qualityforms. Seventy-five mg (1x1) venlafaxin (G1, n=20 patient) and placebo (G2, n=20patient) administered to the patients orally for 12 weeks.RESULTS: Socio-demographic characteristic and SUI symptoms were similar amongall patients. Basal week IEF value was 17. Marked decrease at IEF scores (83% vs.25%, p <0, 01) and marked increase at I-QOL scores (50% vs. 9%, p <0, 01) obtainedstatistically when venlafaxin group compared with placebo. Significant increaseobtained when VI compared between venlafaxin and placebo group (24 minutes vs. 5minute, p <0, 01). PGI-I results were markedly lower in venlafaxin group than placebo3group (72% vs. 10%, p <0, 01). Side effects compared between groups and nausea wasmarkedly seen in venlafaxin group (40 vs15 %, p <0, 01).CONCLUSION: Venlafaxin is a pharmacologic agent that has a treatment potential atSUI patients. It may be an alternative method for medical management of SUI.KEY WORDS: Stress urinary incontinence, venlafaxin, serotonin noradrenalinreuptake inhibitor, I-QOL, PGI-I, PGI-S, IEF, VI.4
Comparison of venlafaxin with plasebo for medical manangement of stress urinary incontinance
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum