Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi'ndeki esmer ırkı ineklerde linear (doğrusal) tip özellikleri ile süt verimi arasındaki ilişkiler II.Linear (doğrusal) tip özelliklerinin kalıtım dereceleri ve linear (doğrusal) tip özellikleri ile süt verimi arasındaki fenotipik ve genetik korelasyonlar - Seker, Ibrahim; Bayraktar, Metin (My University, 2001)
Bu araştırma, Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi'ndeki Esmer ırkı ineklerde linear tip özellikleri (L T Ö) 'nin kalıtım dereceleri ve süt verimiyle aralarındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Linear tip özelliklerine ait kalıtım dereceleri, arka bacaklar için 0.14 ±0.08 ile arka meme yüksekliği için 0.74 ±0.14 bulunmuştur. Linear tip .özelliklerinden sağrı meyili, ön meme bağlantısı ve meme derinliği ile 305 günlük, süt verimi arasındaki fenotipik korelasyon katsayıları sırasıyla - 0.26 (p<0.05), 0.09 ve 0.09 olarak elde edilmiştir. Linear tip özelliklerinden; meme derinliği ve boy ile 305 günlük süt verimi arasındaki genetik korelasyon katsayıları sırasıyla -0.29 ve 0.71 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Esmer ırkı ineklerde bazı LTÖ ile süt verimi arasındaki orta ve yüksek düzeylerde belirlenmiş olan genetik korelasyon katsayıları, süt verim yönlü yapılacak seleksiyon uygulamalarında bu özelliklerin kullanılmasının yararlı olacağı umudunu doğurmuştur.
Keywords: Malatya; vücut ölçümleri; sığır; süt verimi; süt sığırı; kalıtsallık; genotip; fenotipik korelasyon; İsviçre Esmeri(sığır ırkı); Sultansuyu Tarım işletmesi; doğrusal tip özellikleri; morfometrik ölçümler