Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerinin Okul Yöneticilerinin Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi - Kazu, Hilal; Aktaş, Ali (My University, 2023)
Günümüzde bilim ve teknoloji alanında meydana gelen gelişmeler eğitim alanında da önemli etkiler meydana getirmiştir. Bu etkiler eğitim paradigmalarında değişime neden olmuş, salgın hastalık, savaş ve deprem gibi durumlar nedeniyle uzaktan eğitim gibi uygulamalar yaygınlaşmıştır. Bu durumda eğitimde teknoloji kullanımı ve entegrasyonu önem kazanmış, bilişim teknolojileri formatör öğretmenlerine olan ihtiyaç artmıştır. Bu araştırmada, etkileşimli tahtaların bakım ve onarımları ile ilgili öğretmen ve öğrencilere rehberlik için görevlendirilen bilişim teknolojileri formatör öğretmenlerinin okul yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseninde tasarlanmıştır. Bu araştırmada, Malatya ili Yazıhan ilçesindeki ortaokullarda görev yapmakta olan yöneticiler arasından belirlenen sekiz okul yöneticisi ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve altı sorudan meydana gelen görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, bilişim teknolojileri formatör öğretmeni olarak görevlendirilen öğretmenlerin büyük bir kısmının farklı branşlardaki öğretmenlerden meydana geldiği, BT formatör öğretmeni olarak görevlendirilecek öğretmenlerin BT öğretmeni branşında olması gerektiği, Farklı okullara yapılan görevlendirmeler sonucunda okulda öğretmen yetersizliği, ders programını yapma ve ders görevlendirmelerinde sorunlar yaşandığı, BT formatör öğretmenlerinin özellikle teknolojik bilgi ve teknolojik araç ve gereçlerin bakım ve onarımı konusunda gerekli yeterliklere sahip olmadıkları, teknolojik araç ve gereçlerin bakım ve onarımı için teknik elemanın görevlendirilmesi gerektiği sonuçlara ulaşılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilgi; Belge Yönetimi; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi