EVALUATION OF SOME ANTIGENIC AND BIOCHEMICAL PARAMETERS IN PROSTATE CANCER PATIENTS - SALIH, MUSHER ISMAEL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Erkeklerde prostat kanseri, hastalığın en yaygın şeklidir. PCa, özellikle nüfusun yaşlandığı bölgelerde bir halk sağlığı sorunudur. Prostat spesifik antijen düzeyi 20 ng/ml'den fazla olan ve Gleason skoru 8-10 olan prostat kanserli hastalar. Bu çalışmanın amacı, prostat kanseri için potansiyel tanısal göstergeler olarak bazı kan testlerini incelemekti. Araştırma, Erbil'deki Rezgari Hastanesi ve Nanakali Hastanesi'nde 17/4/2021 - 1/12/2021 tarihleri arasında şehirdeki iki hastanede gerçekleştirildi. "Test grubu"nda prostat kanserli yüz erkek, "kontrol grubu"nda ise benzer yaş ve cinsiyete sahip elli sağlıklı gönüllü seçildi. Veriler anket kullanılarak toplandı ve sonuçlar (SPSS) ve Graphpad prizma kullanılarak analiz edildi. EPCA2, kontrol denekleriyle karşılaştırıldığında her iki yaş grubunda da (50-69 ve 70-90) oldukça anlamlı bir artış gösterdi. PSCA, her iki yaş grubunda da (50-69 ve 70-90) aynı yaş grubundaki kontrol grubuna göre prostat kanseri hastalarında anlamlı artış gösterdi. PSMA sonucu, kontrol deneklerine kıyasla her iki yaş grubunda da (50-69 ve 70-90) oldukça anlamlı bir artış gösterdi. Ayrıca sonuçlar PCa hastalarında kontrol grubuna göre Cu'da anlamlı artış ve Fe, Se ve Zn'de anlamlı azalma olduğunu gösterdi. PCA3 ve PSMA, prostat kanseri hastalarında yükselmiştir ve prostat kanseri için bir belirteç olarak kullanılabilir çünkü PCA3 ve PSMA, PSA'dan daha doğrudur. PSA, EPCA2, PSCA, PSMA, PCA3, APN, IL-6 ve uPa ile pozitif anlamlı korelasyon gösterdi. Ayrıca PSA, A vitamini, EZH2, DHT, Cu, Fe, Se ve Zn ile anlamlı bir korelasyon göstermedi. PSA, E vitamini ile negatif anlamlı korelasyon gösterdi

Prostate cancer in men is the most common form of the disease. PCa is a public health concern, particularly in areas where the population is ageing. Patients with prostate cancer who have a prostate-specific antigen level of more than 20 ng/ml, with a Gleason score of 8–10. The aim of this study was to examine some of the blood tests as potential diagnostic indicators for prostate cancer. The research was carried out at the Rezgari Hospital and the Nanakali Hospital in Erbil from 17/4/2021 to 1/12/2021 at the two hospitals in the city. In the "test group," one hundred men with prostate cancer were chosen, and in the "control group," fifty healthy volunteers with similar age and sex were chosen. The data was collected by the use of questionnaires, and the results were analyzed using (SPSS) and Graphpad prism. The EPCA2 showed a highly significant increase in both age groups (50-69 and 70-90) as compared to control subjects. PSCA, showed a significant increase in prostate cancer patients for both age groups (50-69 and 70-90) as compared to the control group in the same age groups. The PSMA result showed a highly significant increase in both age groups (50-69 and 70-90) as compared to its control subjects. Also the results showed that significant increase in Cu and significant decrease in Fe, Se and Zn in PCa patients as compared to control group. PCA3 and PSMA were elevated in prostate cancer patients and can use as a marker for prostate cancer because PCA3 and PSMA more accurate than PSA. PSA showed positive significant correlation with EPCA2, PSCA, PSMA, PCA3, APN, IL-6 and uPa. Also PSA showed no significant correlation with vitamin A, EZH2, DHT, Cu, Fe, Se and Zn. PSA showed negative significant correlation with vitamin E
Prostat kanser hastalarında bazı antijenik ve biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi
Keywords: Biyokimya