DİABETİK VE DİABETİK OLMAYAN LOMBER DİSK HERNİLİ OLGULARDA KOLLAJEN TİP IX DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ARICI, LUTFÜ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Günümüzde disk dejenerasyonu patogenezinde rol alan anabolik ve katabolik faktörler modern teknolojik incelemeler sayesinde tanımlanmaktadır. Bu çalışma Tip II diabetin lomber disk yapısındaki kollajen Tip IX'un immünhistokimyasal boyanma özelliklerinin karşılaştırılması üzerine yapılan bir ilk çalışmadır. Diabet süresi uzadıkça disk dokusunun beslenmesi ve fonksiyonel devamlılığının sağlanması zordur. Mikro ve makroanjiyopatik komplikasyonlar sonucunda disk ve diğer dokuların beslenmesi bozulur. Biriken toksik oksijen radikalleri ve laktat, kondrosit ve fibroblast benzeri hücrelerin rejenerasyon kabiliyetlerinin bozulmasına yol açar. Diabetik diskteki glikasyon son ürünlerinin kollajenlere enzimatik olmayan yollarla bağlanmaları sonucunda, mekanik özellikler bozulmuştur. Ayrıca büyük çoğunluğu obez olan bu hastalardaki lomber kompresif yüklerin fazlalığı dejeneratif diğer bir durumdur.Çalışmaya 30 diabetik ve diabetik olmayan toplam 60 hastanın diskektomi materyali dâhil edildi. Bu materyaller patoloji laboratuvarımızda parafin bloklar haline getirildi. Kesitler 4 ? m kalınlığında alındı. Rabbit polyclonal anti-human kollajen Tip IX immünhistokimyasal boya ile Ventana cihazında boyandı. Preparatların kollajen Tip IX boyanma şiddeti, boyanma oranı, immünreaktivite boyanma toplam skorları tespit edildi. Disk dejenerasyonuyla ilişkili diabetik diskektomi materyallerindeki kollajen Tip IX'un immünhistokimyasal boyanma özellikleri diabetik olmayan gruptan daha düşüktü (p=0,001*<0,01).Diabetik hastaların HbA1c düzeyleri, diabet süresi, yaş ve operasyon seviyeleri ile boyanma toplam skoru arasındaki istatistiksel korelasyonlar incelendi. Diabet süresi ile boyanma toplam skorundaki düşük sonucun regresyon testi anlamlıydı (ß=?0,016, t=?2,610, p=0,015*<0,05; F=3,688, p=0,017*<0,05; R2=0,270). Bu düşük sonuç HbA1c düzeyiylede ilişkiliydi.Sonuç olarak, diabet diskin direncine önemli katkısı olan Tip IX kollajen miktarını değiştirerek disk hernisi oluşumunu kolaylaştırıcı bir faktördür. Diabetik hastaların Tip IX kollajen miktarı diabetik olmayan gruptan daha düşüktü. Sonuçlarımız başka çalışmalarla da desteklenmelidir.Anahtar kelimeler: Lomber disk hernisi, Disk dejenerasyonu, Diabetes Mellitus, İmmünhistokimya, Kollajen Tip IX.

Today, anabolic and catabolic factors involved in pathogenesis of the disc degeneration are described by modern technological investigations. This study is the first study on the comparison of the charecteristic immunohistochemical staining of type IX collagen which is in the structure of lumbar disc related to type II diabetes. Longer duration of diabetes, ensuring nutritional and functional sustainability of disc tissue is difficult. As result of micro- and macro-angiopathic complications, the nutrition of the disc and other tissues are impaired. Accumulated toxic oxygen radicals and lactate cause the impairment of regeneration ability of chondrocytes and fibroblast-like cells. As a result of the binding of advanced glycation end products in diabetic discs to collagens with non-enzymatic ways, the mechanical properties deteriorated. In additon, excess lumbar compressive loads in these patients who are mainly obese is another degenerative condition.Discectomy materials from 30 diabetic and non-diabetic total 60 patients were included in our study. These materials have been prepared as paraffin blocks. Sections were obtained with thickness of 4 ? m from these blocks and stained with polyclonal rabbit anti-human collagen type IX immunohistochemical dye in Ventana instrument. The intensity of collagen type IX staining, immune reactivity staining ratio, total staining score were found. These materials were immunohistochemically stained with Rabbit polyclonal antihuman collagen type IX dye in Ventana instrument. Collagen type IX in the diabetic discectomy materials associated to disc degeneration in diabetic group were found lower than in non-diabetic group (p=0,001**< 0,01**).The statistical correlations between the total score of the staining and the level of HbA1c, diabetes duration, age and operation levels were analyzed. The regression test was statistically significant in diabetes duration and the low result in the total score of the staining (ß=?0,016, t=?2,610, p=0,015*<0,05; F=3,688, p=0,017*<0,05; R2=0,270). This decrease was associated with HbA1c levels.As a result, diabetes is a factor changing the amount of type IX collagen which contributes to resistance of the disc, hence diabetes facilitate formation of disc herniation. When the amount of type IX collagen in diabetic patient group was compared with diabetic group, it was found lower in diabetic group. Also our result should be supported by other studies.Keywords: Lumbar disc herniation, Disc degeneration, Diabetes Mellitus, Immunohistochemistry, Collagen type IX
Comparison of the type ix collagen levels in the cases with diabetic and non-diabetic lomber disc herniation
Keywords: Nöroşirürji