MEVLÂNÂ’NIN DİVÂN-I KEBÎR'İNDE GÖLGE METAFORU - Vargün, Sevda Çilem Ayar (Fırat University, 2020)
Tasavvuf edebiyatında gölge, vahdet anlayışı bağlamında, mutasavvıfların varlık ve yokluk konularına bakış açılarını yansıtmada kullandıkları önemli bir metafordur. Gölge bir metafor olarak, mutasavvıfların âlemin hakikatin gölgesi olduğuna yönelik düşüncelerini ortaya koymaları bakımından önemli imkanlar sunmuştur. Mevlânâ da, gölgeyi bu yönüyle ele alan mutasavvıflardandır. Bu çalışmada Mevlânâ’nın gölge ile ilişkili olarak varlık ve yokluk konusuna bakış açısı ele alınmıştır. Çalışmada incelenecek beyitler Mevlânâ’nın Divân-ı Kebîr adlı eseriyle sınırlı tutulmuştur, beyitler ise Şefik Can’ın Divân-ı Kebîr/Seçmeler adlı eserinden seçilmiştir. Çalışmada bu örneklerden yola çıkılarak ulaşılan sonuçlara değinilerek Mevlânâ’nın vahdet anlayışı ortaya konulmaya çalışılacaktır.