BİYOMEDİKAL GÖRÜNTÜ BÖLÜTLEME - POLAT, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Günümüzde bilgisayar ve sanal görsellestirme teknolojilerindeki gelismeler medikal görüntüler yardımıyla anatomik yapılar hakkında daha fazla bilgi edinilmesine imkân tanımaktadır. Artık her alanda kullanılmaya baslanan görüntü isleme tekniklerinden biri olan görüntü bölütleme, hastalık teshisinde ve tanıda büyük bir role sahiptir. Görüntü bölütleme yaklasımlarının görüntüye özgü sonuçlar vermesinden dolayı bu alana özel yaklasımlar giderek artmaktadır. Özellikle CT ve MR görüntü kesitleri üzerinde uygulanan yöntemler bu görüntülerden olabildiğince faydalanılmasını sağlamıstır. Bu çalısmada, biyomedikal görüntü bölütlemenin önemi üzerinde durularak görüntülerin iyilestirilmesi ve bölütlenmesi için temel islemler anlatılarak biri görüntü iyilestirme diğeri görüntü bölütleme üzerine iki yeni yaklasım önerilmistir. Anahtar kelimeler: Görüntü bölütleme, görüntü isleme, esikleme.

Image segmentation is one of the image processing techniques that have been started to be used in almost every areas and it has a big role in mediacal diagnosis and treatment. Due to iöage segmentation approaches? giving results that specific to images, approaches specific to medical images about this area have been gradually increased. Especially the techniques applied to CT and MR image slices allow these images to be utilized as possible. ?n this study, basic operations for image segmentation and enhancement have been described dwelling on the importance of biomedical image segmentation; two novel approaches on efor image enhancement and the other for image segmentation have been proposed. Keywords: Image segmentation, image processing, thresholding.
Biomedical image segmentation
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol