POSTOPERATİF ADEZYON OLUŞUMUNDA ASPROSİN, İRİSİN, METEORİN BENZERİ PEPTİD ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - BATMAZ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada postoperatif adezyon oluşturulan ratlarda Asprosin, İrisin, ve Meteorin benzeri peptidin adezyon üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada, 14 haftalık, eş-menstrual siklusları olan, 20 adet dişi Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar 2 eşit grubu ayrıldı. Sham grubuna sadece batın açılıp bir şey yapılmadan kapatıldı. Adezyon grubunda sağ uterin horna 2 cm lineer kesi yapılıp kapatıldı. 15 gün sonra sonra tüm grupların sağ uterin hornları ve kan örnekleri alınıp ratlar sakrifiye edildi. Serumda ve uterin dokuda Asprosin, İrisin, Meteorin benzeri peptid (METRNL), total oksidan statü (TOS) ve total antioksidan statü (TAS) düzeyleri ölçüldü. Dokuda ise Asprosin, İrisin ve METRNL immünoreaktiviteleri ölçüldü. Serum ve uterin dokuda Asprosin, İrisin ve METRNL ve TAS-TOS düzeyleri, iki grupta da benzer olup istatistiksel olarak herhangi bir farklılık izlenmemiştir (p?0,05). Dokuda METRNL immünreaktivitesi, sham grubu ile karşılaştırıldığında adezyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiştir (p<0,001). Asprosin ve İrisin immünreaktivitesi, sham grubu ile karşılaştırıldığında adezyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir azalış göstermiştir (p?0,001). Sonuç olarak, adezyonda çok farklı mediyatörler ve sistemler patolojiden sorumludur. Uterin dokuda METRNL'in immünreaktivitesinin arttığı, Asprosin ve İrisin'in düzeylerinin ise azaldığı görülmüştür. Serum ve uterin dokuda ise Asprosin, İrisin, METRNL ve TAS-TOS düzeylerinin değişmediği görülmüştür. Çalışılan materyaller adezyon patofizyolojisinde ilk kez çalışılmış olup, çalışılan materyallerin aktivitelerindeki değişiklikler adezyon patofizyolojisine farklı bir bakış açısı ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler: Asprosin, İrisin, Meteorin benzeri peptit, TAS-TOS, Adezyon.

In this study, the effects of Asprosin, Irisin and Meteorin-like peptide on adhesion were investigated in rats with postoperative adhesion. In this study, 20 female Wistar Albino rats with 14 weeks old co-menstrual cycles were used. Rats were divided into 2 equal groups. Only the abdomen was opened to the sham group and closed without doing anything. In the adhesion group, a 2 cm linear incision was made in the right uterine horn and closed. After 15 days, right uterine horns and blood samples of all groups were taken and rats were sacrificed. Asprosin, Irisin, Meteorin-like peptide (METRNL), total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) levels were measured in serum and uterine tissue. In uterin tissue, Asprosin, Irisin and METRNL immunoreactivity were measured. Serum Asprosin, Irisin, and METRNL and TAS-TOS levels were similar in both groups and no statistically significant differences were observed. Asprosin, Irisin, and METRNL and TAS-TOS levels in tissue were similar in both groups and no statistically significant difference was observed (p?0,05). METRNL immunoreactivity in tissue showed a statistically significant increase in adhesion group compared to sham group (p<0,001). Compared with sham group, asprosin and iris immunoreactivity showed a statistically significant decrease in adhesion group (p<0,001). As a result, many different mediators and systems are responsible for pathology in adhesion. In the uterine tissue, it was observed that the immunreactivity of METRNL increased and the levels of Asprosin and Irisin decreased. It was observed that Asprosin, İris, METRNL and TAS-TOS levels did not change in serum and uterine tissue. The studied materials were studied for the first time in adhesion pathophysiology, and the changes in the activities of the studied materials reveal a different perspective on the adhesion pathophysiology. Key words: Asprosin, Irisin, Meteorin-like peptide, TAS-TOS, Adhesion.
Investigation of the effect of asprosin, irisin, meteorin like peptide in postoperative adhesion formation
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum