ÖZEL DÜZENLENMİŞ CORE EGZERSİZLERİN ERKEK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÜST EKSTREMİTE POSTÜR YAPILARINA ETKİSİ - TOKGÖZ, GÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Yapılan bu çalışmanın amacı, core egzersizlerin genç bireylerde bazı fiziksel özelliklere ve üst ekstremite postür yapısına etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Elazığ ilinde bir lisede öğrenim gören düzenli olarak spor yapmayan 16-18 yaş arası 30 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar rastgele şekilde denek grubu ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır, her iki grupta 15 kişiden oluşturulmuştur. Oluşturulan gruplardan denek grubu 8 hafta süresince haftada 3 gün olmak üzere özel olarak düzenlenmiş core egzersizleri yapmıştır. Kontrol grubu ise her hangi bir çalışma yapmamış normal yaşantısına devam etmiştir. Oluşturulan denek ve kontrol gruplarının çalışma öncesinde ve sonrasında boy, kilo, vücut yağ oranı, beden kitle indeksi, bacak kuvveti, sırt kuvveti, esneklik , dört taraftan(önden,arkadan,sağdan ve soldan) üst ekstremite postür ölçümleri ve adams(öne eğilme) testi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar SPSS 22.0 istatistik programı ile Independent Samples T testi ve Paired Samples T testi kullanılarak ön test son test karşılaştırmaları ve iki grup arasındaki karşılaştırmalar P<0,05, p<0,01 anlamlılık düzeyine göre istatistiksel olarak yapılmıştır. Sonuç olarak ; core egzersizlerin 16-18 yaş arası erkek bireylerin bazı fiziksel özelliklerine ve üst ekstremite postür yapılarına olumlu yönde etki ettiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar literatür araştırmaları ile desteklenmiştir. Anahtar Kelimeler: Core , Postür , Egzersiz , Genç Birey , Üst Ekstremite.

The purpose of this research is to research the effect of core exercises on some physical feature sand upper extremity posture structure on young individuals. 30 male students who are non-sport regularly, between 16-18 years and study in high school join in this study voluntarily in Elazığ. Participants are divided into two groups, subject and control group, both groups are consisted of 15 people. Among these groups, subject one do core exercises, which are arranged specially, for 3 days in a week during 8 weeks. Control group, on the other hand, doesn't make any study and go on their normal lives. Before and after the study of subject and control groups height, weight, body fat ratio, body mass index, leg strength, back strength, flexibility, upper extremity posture measurements from all four sides (front, back, right, left) and adams (bending forward) test are made. From obtained results with using the statistical program SPSS 22.0 and Independent Samples T test and Paired Samples T test,pre-test post-test comparisons and comparisons between two groups are made statistically according to level of significance p<0,05, p<0,01. As a result, it is determined that core exercises effect some physical features and upper extremity posture structures of male individuals between 16-18 years positively. Key Words: Core, Posture, Exercise, Young Individual, Upper Extremity.
The effect of core exercises on upper extremity postural structure of high school students
Keywords: Spor