Using real time kinematic (RTK) GPS in staking out of highway construction projects - Taşçı, Levent; Gökalp, Ertan (My University, 2004)
Yol eksenlerinin ve şev kazıklarının aplikasyonu yol projelerinin önemli bir bölümünü teşkil eder. Yol projelerinin aplikasyonunda klasik ölçme yöntemleri kullanıldığında some noktasına ulaşılamama, durulan nokta ve bakılan noktalar arasında görüş olmama, zaman kaybı gibi birçok problemlerle karşılaşılmaktadır. RTK GPS (Gerçek zamanlı Kinematik GPS) ölçü yönteminin noktalar arasında görüş gerektirmemesi, tek kişilik bir sistem olması, aplikasyonun mesafeye ve kullanılan radyo alıcı ile vericisinin kalitesine bağlı olarak aplikasyonun bir noktadan gerçekleştirilebilmesi gibi özellikleri ile klasik jeodezik ölçme yöntemlerine üstünlük sağlamaktadır. Günümüzde, RTK GPS yöntemi ile aplikasyon işlemlerinde hızlılık ve santimetre mertebesinde konum bilgisine ulaşmak mümkündür. Bu çalışmada RTK GPS' in sağladığı avantajlar, gerektirdiği yazılım ve donanımlar ile yöntemin çalışma prensibi detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca bu yöntemin yol projelerinde uygulanabilirliği Karadeniz Teknik Üniversitesi kampüsünde oluşturulan-bir uygulama yolu üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği