8 NUMARALI ANTAKYA ŞER`İYYE SİCİLİ H. 1178-1179 / M. 1764-1765 - TATAR, ÖZCAN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Hazırlamış olduğumuz 8 Numaralı Antakya Şer'iyye Sicili Hicri 1178- 79 /Miladî 1764-66 yılları arası konu ve belgeleri kapsamaktadır. Antakya Kazası 'nda en üst Ehl-i Şer' görevli Kadı, en büyük Ehl-i Örf görevli Voyvoda idi. Bunun yanında diğer görevliler de vardı. Biz bu çalışmada Kadılık ve Şer'iyye Sicilleri hakkında bilgi verdikten sonra belgelerin özetini ve transkiripsiy onlarını verdik. En son kısımda ise kısaca değerlendirmesini yaptık. XVIII. yüzyılda Halep Eyaleti'ne bağlı bir Mukataa Kaza olan Antakya Kazası bu yüzyılda diğer Osmanlı taşra yönetim kademelerinde olduğu gibi bir yönetim birimine sahipti. Bu dönemde Antakya Kazası; şehir merkezi ile 4 Nahiye'ye bağlı olan 138 tane köyden meydana gelmekteydi. Şehir merkezinde idarecilerle zanaat sahibi olanlar, köylerde ise tarımla uğraşanlar yaşamaktaydı. Antakya merkezinde 54 meslek dalında 1839 esnafın bulunduğu bunun yanında 291 yetişkin erkeğin herhangi bir meslek sahibi olmayıp boş olduğunu belgelerden anlamaktayız. Hac yolu üzerinde bulunan Antakya ve çevresi bu dönemde birçok huzursuzluk ve eşkıyalık olayları ile karşılaşmaktaydı. Yaptığımız hesaplamaya göre tahminen 11150'si şehir merkezi ve 13625'i köylerde olmak üzere Antakya Kazası'nda toplam 24775 kişi yaşamaktaydı. Bu nüfusun yaklaşık 6500'ü gayr-i Müslim idi. Bu dönemde Osmanlı topraklarında ortaya çıkan a'yân grubunun Antakya'da da mevcut ve yönetimde etkili olduğunu görmekteyiz. Bu ayan grubunu teşkil edenler kendi aralarında çekişme halindeydiler.

This document is about 8 Number Antioch Şer'iyye Sicili and it contains teh subjects and the documents between 1178-1179 Hegira and 1764-1766 Christian era. Ehl-i Şer' is the major as Kadı and Ehl-i Örf is the major as Voyvoda in Antioch Province. In this study we gave some information about Kadı and Şer'iyye Sicils and we summaried the documents and than gave the transcriptions. And at last we made a short evaluation of the subjects. Mukatta Kaza was one of the provinces of Antioch Province that is connected to Aleppo in 18 century and has the same administration as Ottoman province administration. In that age Antioch Province has 138 villages that is connected to 4 sub- district with city center. In city centers, directors and workers were living and in village only farmers were living. We can understand from the documents that in center of Antioch there were 54 jobs and 1839 tradesmen and beside this there were 291 adult men who was unemployed. In that age Antioch was on the road of Mecca so there were many brigandage and troublesome. According to our calculations 11150 people were living in city center and 13625 people were living in villages and nearly 6500 people of this population was non-Müslim. In that age we sew that chiefs had also effect on administration in Antioch the same as Ottoman land.
Keywords: Tarih; History