ADAY ÖĞRETMENLERIN ADAY ÖĞRETMEN VE ÖĞRETMEN KAVRAMLARINA İLIŞKIN ALGILARI: BIR METAFOR ÇALIŞMASI - Kazu, İbrahim Yaşar; Çam, Hüseyin (Burdur Mehmet Akif Ersoy University, 2022)
Araştırmada aday öğretmenlerin “aday öğretmen” ve “öğretmen” kavramına ilişkin sahip oldukları algıların metaforlar aracılığıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2019–2020 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ve Sivas illerinde görev yapmakta olan 112 aday öğretmen ile yürütülmüştür. Verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nitel araştırma yöntemleri ve olgubilim deseni kullanılmıştır. Aday öğretmenlerin “aday öğretmen” ve “öğretmen” kavramlarına yönelik ne tür algılara sahip olduklarını ortaya çıkarmak için ‘‘Aday öğretmen …… gibidir; Çünkü …… ’’ ve ‘‘öğretmen …… gibidir; Çünkü …… ’’ cümlelerini tamamlamaları istenmiştir. Veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre “aday öğretmen” ile ilgili 57 farklı metafor, “öğretmen” ile ilgili 52 farklı metafor tespit edilmiştir. Aday öğretmen kavramı kapsamında acemilik ve olumsuz imaj metaforlarının yoğunlukta olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen kavramı kapsamında ise büyük oranda olumlu metaforlar oluşturulduğu tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin resmi işlemleri tamamlamak yerine olumlu tutum ve davranışlarının aday öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlayacağı söylenebilir.