Bir dizel motorunda ayçiçek yağı metil esteri ile motorin karışımı kullanılarak egzoz gazı emisyonlarının incelenmesi - İlkılıç, Cumali; Öner, Cengiz (My University, 2003)
Dizel motorlarında, alternatif yakıt olarak bir çok bitkisel yağ kullanımı çalışmaları yapılmaktadır. Bitkisel yağların alternatif motor yakıtı olarak kullanılmalarında karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi de viskozitesinin yüksek olmasıdır. Yüksek viskozite bu yağların doğrudan yakıt olarak kullanılmasında olumsuzluklara neden olmaktadır. Yapılan bu çalışmada viskozite probleminin çözümü için ayçiçek yağı metil esteri hacimsel olarak motorin ile %50 oranında karıştırılmıştır. Elde edilen karışım, tek silindirli, hava soğutmalı ve direkt püskürtmeli bir dizel motorun değişik devirlerinde denenmiş olup motor performansı ile egzoz gazı emisyonları ölçülmüştür. Bu değerler motorin kullanımı ile ölçülen değerlerle karşılaştırılmıştır. Deney sonuçları ayçiçek yağı esteri karışımının motorine yakın güç ve moment verdiği, kirletici emisyon miktarlarında bir düşüş olduğunu göstermiştir. Maksimum moment devrinde dizel yakıtına göre CO miktarı %21, NOx miktarı %11, maksimum güç devrinde ise CO %7, NOx'in % 12 azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak egzoz gazı emisyonları göz önüne alındığında çevre bakımından ayçiçek yağı metil esterinin dizel motorlarında motorine alternatif olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Mühendislik; Kimya