Diabetli bir hastada saptanan eksternal miyazis: Olgu sunusu - Gödekmerdan, Ahmet; Kaplan, Mustafa; Burma, Sema; Kuk, Salih; Saral, Yunus (My University, 2001)
Atmış yaşındaki bir erkek hastanın 25 yıldır diyabet tanısı ile tedavi aldığı; 4 yıldır diyabetik nefropati nedeni ile dialize girdiği ve son iki aydır her iki el, ve ayakta dolaşım yetmezliğine bağlı gelişen gangren nedeniyle yara tedavisi uygulandığı öğrenildi. Son iki gündür hastanın ayak parmaklarındaki nekroze dokulardan kurtçukların çıktığı fark edilerek hastaneye getirildi. Genel durumu orta, bilinci yarı açık, ileri derecede anemik olan hastada yapılan muayene sonucu sol ayakta 3. ve 4. parmaklardaki nekrotik dokularda miyaz larvaları gözlendi. Cilt ve cilt altından toplam 9 adet miyaz larvası toplanarak fiksatif solüsyonu içine alındı. Tür araştırması sonucu Lucilia sericata 'nın 3. dönem larvaları olduğu saptandı.
Keywords: Larva; Diabetes mellitus; Anemi; Miyazis; Parazitler