Elazığ il merkezinde gıda ile ilgili meslek gruplarında bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı - Kaplan, Mustafa; Kuk, Salih; Şahin, İhsan; Güler, Murat; Özel, Eda; Kalkan, Ahmet (My University, 2002)
Elazığ il merkezinde gıda ile ilgili meslek gruplarında bağırsak parazitlerinin görülme sıklığını araştırmak amacıyla 164 kişide dışkı ve anal bant örnekleri incelendi. 164 kişinin 39'unda (%23.78) parazit saptanırken bunlardan 36'sında bir tür, 3'ünde ise iki tür parazit görüldü. Parazit saptanan kişilerin 2'sinde (%5.12) helmint 38'inde (%94.88) protozoon bulunurken en sık görülen parazit B. hominis (%56.41) idi. Sonuç olarak, gıda ile ilgili meslek çalışanlarında %23.78 oranında parazitoz saptandı. Başta B. hominis ve E. caoli olmak üzere protozoonların oranının daha yüksek olduğu görüldü. Bağırsak parazitlerinin sıklığını yaş, eğitim düzeyi, aylık gelirler, meslek grupları ve meslekteki çalışma süresi gibi faktörlerin anlamlı düzeyde etkilemediği görüldü.
Keywords: Mesleki maruziyet; Elazığ; Bağırsak hastalıkları; parazitik; Meslek hastalıkları; Parazitler; Gıda kontaminasyonu; Gıda parazitoloji