Dizde yaygın sinovyal hemanjiyom: Olgu sunumu - Yılmaz, Erhan; Karakurt, Lokman; Ozdemir, Huseyin; Serin, Erhan; İncesu, Mustafa (My University, 2004)
Sinovyal hemanjiyom nadir görülen, selim bir eklem içi tümördür. Genellikleçocuklarda ve genç erişkinlerde ağrı ve tekrarlayıcı eklem şişliklerine nedenolur. Yirmi beş yaşında ve sağ dizinde 10 yıldan beri aralıklı ağrı ve şişlikyakınmaları olan bir erkek hastada direkt grafi, venografi, manyetik rezonansgörüntüleme ve tamsal artroskopi bulguları sonucunda sinovyal hemanjiyom tanısı kondu. Lezyonun yaygın ve büyük çaplı olması, ciltte çok sayıda pigmentealanların varlığı nedeniyle hastada cerrahi eksizyona başvurulmadı; konservatif tedavi ile izlem uygulandı. Bir yıl sonraki kontrolde hastanın yakınmalarındave kitlenin boyutlarında değişiklik saptanmadı. Yaygın tutulumlu olgularda,sinovektomi sonrası yüksek tekrarlama riski nedeniyle konservatif tedavi ileizlem de bir tedavi seçeneği olabilir.
Keywords: Artroskopi; Diz eklemi; Yumuşak doku neoplazileri; Sinoviyal membran