BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI YENİ DÜNYA DÜZENİ - AKBAL, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Birinci Dünya Savaşı önemli bir kırılma anını temsil eder. Savaş, Dünya sistemi ve güç dengeleri üzerinde yaygın etki oluşturmuştur. Siyasi ve entelektüel çevrelerde büyük değişimler yapmış olan savaş sonrasında adeta yeni bir dünya düzeni kurulmuştur. Ortak güvenlik ele alınmış ve ABD öncülüğünde güçler topluluğu kurulmuştur. Ülkelerin barış için örgütlenmeleri, iç siyasetin yenilenmesi ve şeffaflık üzerinde durulmuştur.

World War I has very important impact on the world changes. World system and power has been change after World War I. New world system was established after impacts of war on world policy and intellectual properties. Common security has been focused issue via establishing common power council on leader of USA. Collaboration of different countries for peace, changes of domestic policies, and transparency were highlighted very important.
New world system after World War I
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler