Prenatal ve postnatal dönemde tavşan mide fundusu üzerine ışık mikroskobik incelemeler - Yaman, Mıne; Girgin, Aydın (My University, 2001)
Bu çalışmada 20 adet dişi ve 4 adet erkek Yeni Zellanda Albino cinsi yetişkin tavşanlar ile bunların çiftleştirilmesi sonucu elde edilen fetüsleri ve yavruları kullanıldı. Tavşanların mide funduslarından alınan doku örnekleri, ışık mikroskobik incelemeler için uygun histolojik yöntemlerle tespitleri ve takipleri yapılarak parafinde bloklandılar. Gebeliğin 19. gününde lumeni sınırlayan mukoza epiteli çok katlıydı ve mukozada yer yer invaginasyonlar bulunmaktaydı. Gebeliğin 21. gününde de mukoza yüzeyi düzensiz seyretmekteydi ve epitel katmanı 2-3 hücre sırasından oluşmaktaydı. Fetal dönemin 23. gününde çok katlı epitelin yer yer tek katlı özellik kazandığı ve fundus bezlerinin ilk taslaklarının şekillendiği görüldü. Fetal dönemin 27. gününde epitel tamamen tek katlı prizmatik yapıdaydı. Gebeliğin 29. gününde mukoza yüzeyinin alcian blue (AB) ile kuvvetlice boyandığı gözlendi. Postnatal dönemin 1. gününden itibaren fundus mukozasındaki gelişmenin devam ederek postnatal dönemin 20. gününde hemen hemen ergin hayvanlardaki yapıyı kazandığı görüldü
Keywords: Tavşan; doku bilimi; Fundus; mide; mikroskopla inceleme; prenatal dönem; puerperium