EĞİTİM ÖRGÜTLERİNDE ÖRGÜTSEL KÜÇÜLME (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - ALADAĞ, SANEM (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yaşamımızın her alanında örgütlerle karşılaşmaktayız ve çeşitli örgütleriniçerisinde yer almaktayız. İçerisinde bulunduğumuz örgütler yaşamlarınısürdürebilmeleri için verimliliklerini artırmalı ve gelişen dünyaya ayakuydurabilmelidirler. Globalleşen dünya ve gelişen teknoloji ile birlikte artık, örgütlerindeğişmesi mecburiyet haline gelmiştir.Eğitim örgütleri de değişmeye ihtiyaç duyan örgütlerden biridir. Örgütselküçülme araştırmada da incelediğimiz gibi değişim modellerinden birisidir. Küçülmeamaçları ve faydaları itibari ile eğitim alanında uygulanması gereken bir modeldir.Küçülme kelime anlamı gereği olumsuzluğu ifade etse bile, okulların verimliliğini veöğrenci-öğretmen motivasyonun artması için çok gerekli bir modeldir. Küçülme,öğrenci sayısı çokluğundan dolayı, başarı oranı düşük okulları bölümlere ayırarak,öğrenci sayısını azaltıp, sağlıklı bir eğitimin gerçekleşmesini sağlar; ayrıca yönetici veöğretmen arasındaki hiyerarşi basamaklarını azaltarak, yönetici ve öğretmenler arasındadolaysız bir iletişimin gerçekleşmesini sağlar. Böylelikle, öğretmenler kararakatılabilmekte ve öğretmenlerin motivasyonları yükselmektedir. Öğretmenlerinmotivasyonu, öğrenci başarısını etkilediği için buna bağlı olarak da öğrenci başarısıyükselecektir. Öğretmenler, sınıf başına düşen öğrenci sayısı azaldığı için, öğrencilerlebirebir ilgilenebilmekte, buna bağlı olarak da öğrenci devamsızlığı yaşanmamaktadır.Burada okul yöneticisinin rolü büyük önem taşımaktadır. Çünkü, as-üst ilişkisinidüzenleyen ve öğretmenlerle iletişimin nasıl olacağını, belirleyen yöneticidir. Bundandolayıdır ki okul yöneticileri eğitimde ki gelişmeleri yakından takip etmelidir.Bu uygulamada, okul yöneticilerinin küçülme ile ilgili bilgilerini ve öğretmenlerile olan ast-üst ilişkisini belirlemek amacıyla bir anket geliştirilerek örnekleme alınanokul yönetici grubuna uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, okul yöneticilerinin,küçülmenin, faydalarına katıldıkları, okullarında öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu vebuna bağlı olarak küçülme yöntemlerinden bazılarının uygulanması gerektiğini vehiyerarşik basamakların Milli Eğitim Bakanlığı'ndan başlayarak düzenlenmesigerektiğini belirtmişlerdir.
Organization downsazing of education organizations
Keywords: Eğitim ve Öğretim