FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ UZAKTAN EĞİTİM HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - UÇAR, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde eğitim her açıdan ve her zaman önemli bir kavram olmuştur. Bunun nedeni zihinsel ve bedensel gelişimin temel noktasının eğitim olmasıdır. Teknolojik araçların hızlı gelişmesine bağlı olarak eğitim sistemi de hızlı ve olumlu yönde gelişmeler göstermiştir. Eğitimin köklü bir biçimde değişmesi radyo, televizyon, telefon, bilgisayar ve internet gibi teknolojik araçların gelişimiyle gerçekleşmiştir. İnternet teknolojisinin eğitim sisteminde yer almaya başlamasıyla birlikte "uzaktan eğitim" adı verilen bir eğitim-öğretim hizmeti ortaya çıkmış ve eğitim sistemi daha kapsamlı bir hale gelmiştir. Bu araştırmada fen bilimleri öğretmen adaylarının uzaktan eğitim hakkındaki görüşleri çeşitli değişkenler (cinsiyet, mezun olunan lise, yaşanılan yer, anne ve baba eğitim durumu, uzaktan eğitim derslerine katılmak için kullanılan cihazlar, uzaktan eğitim sisteminin aktif olarak kullanılma durumu, daha önce bir oryantasyon programına katılma durumu ve uzaktan eğitimi etkili bir öğrenme yöntemi olarak algılama durumu) açısından incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemi Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan, 1, 2, 3 ve 4. sınıf düzeyinde olmak üzere toplam 92 Fen Bilimleri öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri uzaktan eğitim memnuniyet anketi ile toplanmış ve elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve parametrik olmayan analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Anketteki açık uçlu soruların analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre cinsiyet, mezun olunan lise, anne eğitim durumu, uzaktan eğitim derslerine katılmak için kullanılan cihazlar ile öğretmen adaylarının uzaktan eğitim hakkındaki görüşleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ancak yaşanılan yer, baba eğitim durumu, uzaktan eğitim sisteminde aktif olma durumu, daha önce bir oryantasyon programına katılma durumu ve uzaktan eğitimi etkili bir öğrenme yöntemi olarak algılama durumu ile öğretmen adaylarının uzaktan eğitim hakkındaki görüşleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Açık uçlu soruların analizine göre öğretmen adayları uzaktan eğitimin olumlu yönleri açısından istenilen zaman ve mekanda bilgiye ve ders videolarına ulaşabilme, maddi açıdan ekonomiklik, zamandan tasarruf gibi görüşler bildirirken; uzaktan eğitimin olumsuz yönleri açısından etkileşimin yetersiz olması, sosyalleşememek, laboratuvar gibi uygulama gerektiren derslerin verimsiz olması ve teknik açıdan doğan sıkıntılar şeklinde görüşlerini bildirmişlerdir. Öğretmen adaylarının uzaktan eğitimle almak istedikleri dersler ise sözel dersler, seçmeli dersler, eğitim dersleri ve her bölümde işlenen ortak dersler olmuştur.

In developed and developing countries, education has always been an important concept in every aspect. This is because the basic point of mental and physical development is education. Depending on the rapid development of technological tools, the education system has also shown rapid and positive developments. A radical change in education has taken place with the development of technological tools such as radio, television, telephone, computer and internet. With the beginning of internet technology in the education system, an education service called "distance education" has emerged and the education system has become more comprehensive. In this study, the views of pre-service science teachers about distance education were determined by various variables (gender, graduated high school, place of residence, educational status of parents, devices used to participate in distance education courses, active use of the distance education system, participation in an orientation program before, and perception of distance education as an effective learning method) It is aimed to examine in terms of. The sample of this research consists of a total of 92 science teacher candidates, who are at the level of 1st, 2nd, 3rd and 4th grades, studying at Fırat University, Faculty of Education, Department of Science. The survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. The data of the research were collected with a distance education satisfaction questionnaire and analyzed using arithmetic mean, standard deviation and non-parametric analysis techniques in the analysis of the obtained data. According to the results of the analysis, no significant difference was found between the gender, graduated high school, mother's education status, the devices used to participate in distance education courses and the views of teacher candidates about distance education. However, a significant difference was found between the place of residence, father's education status, being active in the distance education system, participating in an orientation program before, and perception of distance education as an effective learning method and the views of teacher candidates about distance. According to the analysis of open-ended questions, pre-service teachers expressed opinions about the positive aspects of distance education, such as access to information and course videos at the desired time and place, financial economy, time saving; In terms of the negative aspects of distance education, they expressed their opinions as insufficient interaction, inability to socialize, inefficient courses that require practice such as laboratories, and technical difficulties. The courses that teacher candidates wanted to take with distance education were verbal courses, elective courses, education courses and common courses taught in each department.
Examination of science teacher candidates' views on distance education in terms of various variables
Keywords: Eğitim ve Öğretim