Fırçasız doğru akım motorlarının algılayıcısız hız kontrolü - Gedikpınar, Mehmet; Guldemir, Hanifi (My University, 2002)
Fırçasız doğru akım motor sürücü devresinin kontrolü hız ve konum algılayıcısı gerektirmektedir. Ancak bu algılayıcıların sürücü sisteme ek maliyet ve ekstra bakım getirmesi algılayıcısız kontrol yöntemlerinin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada fırçasız doğru akım motorunun algılayıcısız hız kontrolü yapılmıştır. Algılayıcısız hız kontrolünün temeli, fırçasız doğru akım motorunun iki faz eşdeğerindeki gerçek ve tahmin edilen durum değişkenleri arasındaki farka dayanmakta olup, motor terminal büyüklükleri olan akım ve gerilim ölçmelerinden faydalanılmaktadır. Bu amaçla önce fırçasız doğru akım motorunun iki faz eşdeğeri matematiksel modeli elde edilmiş ve algılayıcısız kontrol için gerekli ifadeler türetilmiştir. Modelleme sonucunda değişik hız ve yük değerleri için fırçasız doğru akım motorunun hem açık çevrim, hem de kapalı çevrim kontrolünün simülasyonu yapılmıştır. Simülasyon sonuçlarından, kullanılan gözlemleyiciden elde edilen hız ve konum tahmininin motor modelinden elde edilen hız ve konum ile örtüştüğü görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Biyotıp; Mühendislik; Elektrik ve Elektronik