Sol ana koroner lezyonlarında girişimsel kardiyoloji - Karaca, Ilgın; İlkay, Erdoğan; Arslan, Nadi (My University, 2000)
Sol ana koroner arterin önemli darlığının medikal tedavi ile takibi malign gidişlidir. Cerrahi tedavi ile sağkalımda önemli oranda iyileşme sağlanmaktadır. Sol ana koroner lezyonuna anjiyoplasti, teknik olarak mümkün olmasına karşın tedavi amacı ile kullanılması akut oklüzyon, intimal diseksiyon ve trombus oluşumuna bağlı yüksek mortalite nedeni ile kontrendikedir. Alternatif olarak stent ve debulking uygulamalarının sonuçları birçok yazar tarafından cerrahiye alternatif olarak gösterilmektedir. Makalemizde ciddi ana koroner stenozu bulunan vakalarda anjiyoplasti, stent ve intravasküler hacim azaltıcı debulking işlemlerinin sonuçları ve güvenilirliğini inceledik.
Keywords: Koroner hastalık; Daralma; patolojik; Sol ana koroner arter; Anjiyoplasti; transluminal; perkutan koroner