BAZI BİRİNCİ SIRA GEÇİŞ METALLERİNİN YENİ TİYAZOL TÜREVLERİ İLE VERDİKLERİ KOMPLEKSLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - YILMAZ, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2000)
YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI BİRİNCİ SIRA GEÇİŞ METALLERİNİN YENİ TİYAZOL TÜREVLERİ İLE VERDİKLERİ KOMPLEKSLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Engin YILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2000,Sayfa: 48 Bu çalışmada, 4-Klormetil-2-(2-hidroksibenzilidenhidrazino) tiyazol (L'H), 4-Klormetil-2-(2-hidroksinaftilidenhidrazino) tiyazol (L2H) Iigandlan ve bu ligandlann bazı birinci sıra geçiş metalleri ile yapmış oldukları kompleksler sentezlendi. 2-Hidroksibenzaldehitin tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan 2-Hidroksi- benzilidentiyosemikarbazon ve 2-Hidroksibenzilidentiyosemikarbazon ile dikloraseto- nun reaksiyonundan (L'H) ligandı elde edildi. 2-Hidroksinaftaldehidin tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan 2-Hidroksi- naftilidentiyosemikarbazon ve 2-Hidroksinaftilidentiyosemikarbazon ile diklorasetonun reaksiyondan (L2H) ligandı elde edildi. (L'H) ve (L2H) ligandlannm Ni(II), Co(II), Cu(II) tuzlan ile metal/ligand oranı 1:2 olan mononükleer kompleksleri ve Cr(III) tuzu ile metal/ligand oram 1:3 olan mononükleer kompleksleri sentezlendi. Her iki ligandın da OH ve CH=N- uçlarından metale iki dişli ligand olarak bağlandığı gözlendi. Elde edilen ligand ve komplekslerin yapılan İR, 'H-NMR, 13C-NMR, magnetik süsseptibilite, elementel analiz ile aydınlatıldı ve termal özellikleri araştınldı. Tüm verilerden faydalanılarak Ni(II), Co(II), komplekslerinin yapısının tetrahedral, Cu(II) komplekslerinin yapısımn karedüzlem Cr(III) komplekslerinin yapısımn da oktahedral olduğu sonucuna vanldı. Anahtar Kelimeler: Tiyazol, kompleks, kobalt, nikel, bakır, krom.
Synthesis and characterization of new thiazole derivatives schiff bases and its complekses with some first row transition metals
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry