KURULUŞ YERİ BAKIMINDAN BESNİ İLÇE MERKEZİ (ADIYAMAN) VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİSİ - YILDIRIM, YENER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi Kuruluş Yeri Bakımından Besni İlçe Merkezi (Adıyaman) ve Çevresinin Jeomorfolojisi Yener YILDIRIM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı Elazığ-2004, Sayfa:X-110 Besni, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin, Orta Fırat Bölümü içerisinde Adıyaman ili sınırlan içerisinde yeralır. Kuzeyini Tut ilçesi, kuzeybatısını Gölbaşı ilçesi, doğusunu Şambayat Nahiyesi (Besni) güneyini Çakırhöyük Nahiyesi (Besni), batısını Araban İlçesi (Gaziantep) çevrelemektedir. İnceleme alanı, Güneydoğu Torosların batı bölümünde, Torosların güney kesiminde, Toros kıvrım kuşağı içerisinde doğu-batı yönünde uzanır. Sahanın kuzeyinde Tut (Adıyaman) Depresyonu, doğusunda Adıyaman Platosu, güneyinde Çakırhöyük Ovası (Adıyaman), batısında Araban Ovası (Gaziantep) bulunmaktadır Besni şehri çevresine göre hızlı gelişen ve büyüyen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli şehir yerleşmelerindendir. Şehir geçmişten bugüne çevresinin pazarı ve ticaret merkezi olması dolayısıyla çevresiyle organik bağlan güçlüdür. Bu nedenle şehrin fiziki çevresi içindeki jeomorfolojik özelliklerin ve bu özelliklerinden kaynaklanan problemlerin araştırılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Besni, Jeomorfoloji, Heyelan.
The geomorphology of the center of Besni town (Adıyaman) and its environment in regord to foundation area
Keywords: Coğrafya; Geography