Keban Baraj Gölü (Elazığ) Su Ürünleri Kooperatiflerine Ortak Balıkçıların Avcılıkta Kullandıkları Teknelerin Mevcut Durumu - Canpolat, İlhan; Dartay, Mürşide; Memişoğlu, Erdem; Birici, Nevim; Gürçay, Selahattin (My University, 2018)
Bu çalışma, Keban Baraj Gölü’ne avlak sahası bulunan su ürünleri kooperatifleri tarafından avcılıkfaaliyetlerinde kullanılan balıkçı teknelerinin yapısal özellikleri ve avcılık miktarlarını belirlemek amacı ileyapılmıştır. Keban Baraj Gölü’nde kayıtlı 310 balıkçı ve 184 balıkçı teknesi vardır. Bu balıkçı teknelerinin%98,3’ü sac (181 adet) ve %1,7’si ahşap (3 adet) malzemeden yapıldığı tespit edilmiştir. Bölgede tekne yapımmalzemesi fiberglas olan tekneye rastlanılmamıştır. Avcılıkta kullanılan tekne boyları 5 - 10 m arasındadeğişmekte olup hepsi motorlu teknelerden oluşmaktadır. En yaygın kullanılan 7 - 8 m boyundaki teknelerdir.Balıkçı teknelerinde en fazla pancar, en az işbora motor markası kullanılmaktadır. Tekne motorların beygirgüçleri 5,99 ile 60,99 hp arasında değişmektedir. En yüksek motor beygir gücü 30 - 60,99 hp ile Çemişgezek,Keban, Uzunova ve Yolüstü kooperatiflerinde kullanılmaktadır. Keban Baraj Gölü’nde avcılık faaliyetlerindekullanılan balıkçı teknelerinde tekne başına düşen uzatma ağ miktarı ortalama 1.462 m, balık miktarı 2.609 kg,tekne başına düşen pinter sayısı ortalama 1.643 adet ve kerevit miktarı 607 kg olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Oşinografi; Zooloji