ESKİÇAĞ TARİHİ PERSPEKTİFİNDEN PEYGAMBERLER VE ESKİ KAVİMLER(HZ. ÂDEM'DEN HZ. İBRAHİM'E KADAR) - ŞAHİN, RESUL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Evren ve ilk insanın varoluşu konusu hakkındaki merak, insanlık tarihiyle başlamış ve halen de devam etmektedir. Peygamberler ve eski kavimler de kâinat ve insanın yaratılışı kadar olmasa da hayli dikkat çekmiş ve önemine binaen çok sayıda peygamber kıssaları yazılmıştır. Bu öneminden dolayı "Peygamberler ve Eski Kavimler" konusu seçilmiştir. Konu çok geniş olduğundan dolayı, Hz. Âdem'den Hz. İbrahim'e kadar olan peygamberler ve kavimleri ele alınmıştır. Bu çalışmada hem kutsal kitaplardaki bilgilerden, hem tarih kaynaklarından ve hem de arkeolojik kazılarda elde edilen bilgi ve belgelerden istifadeye çalışılmıştır. Böylece, arkeolojik bulgulara dayalı yapılan çalışmalarla, kutsal metinlerdeki bilgilere dayalı çalışmaların bir noktada buluşturulması amaçlanmıştır. Konuyla ilgili elde yeterli bilgi, belge bulunmamasına rağmen, en azından doğruya yakın veya yaklaşık bilgilere ulaşılabilmiştir. Gerek bu konuda ve gerekse diğer peygamberler ve eski kavimler konularında çalışmaların yapılmasının gerektiği kanaatindeyiz. Aynı zamanda bu tür çalışmaların, İlkçağ tarihinin sevilmesine de katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Anahtar Kelimeler: Kâinat, Peygamber, Kutsal kitap, Âdem, Tevhit, Kavim.

The curiosity about the universe and the existence of the first human started with the history of humanity and continues. Although not as much as the creation of the universe and man, the prophets and ancient tribes also attracted a lot of attention and many prophetic stories were written due to their importance. Because of this importance, the subject of "Prophets and Ancient Tribes" was chosen. Because the subject is broad, the prophets and their tribes from Hazrat Adam to Hazrat Abraham are discussed. In this study, it has been tried to benefit from both the information in the holy books, historical sources and the information and documents obtained from the archaeological excavations. Thus, it is aimed to bring together studies based on archaeological findings and studies based on information in sacred texts. Although there is not enough information and documents on the subject, at least accurate or approximate information has been reached. We also believe that studies should be carried out both on this subject and on other prophets and ancient tribes. At the same time, We think that such studies will contribute to the love of ancient history. Key words: Universe, Prophet, Holy book, Adam, Tawhid, Tribe.
Prophets and ancient peoples from ancient history perspective(From Hazrat Adam to Hazrat Abraham)
Keywords: Tarih