Deprem ve COVID-19 Salgınının Neden Olduğu Maternal Stresin Pre/eklampsi Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi - Koç, Özlem; Senocak, Ahmet; Çim, Bünyamin; Kavak, Salih Burcin (My University, 2024)
Amaç: 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen deprem ve 1 Nisan 2020’de Türkiye geneline yayılan COVID-19 salgınının pre/eklampsi spekturumu üzerine olan etkilerinin incelenmesi. Yöntem: Çalışma 1 Temmuz 2019 ile 1 Mart 2021 tarihleri arasında doğum için Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’ne başvuran gebelerin dosyalarının retrospektif olarak incelenmesi yoluyla yapıldı. Grup 1’deki olgular 1 Temmuz 2019 – 1 Ocak 2020 tarihleri arasında doğum yapan gebelerin pre-eklampsi, HELLP sendromu ve süperempoze preeklampsi olanlar ve Grup 2’deki olgular 1 Eylül 2020 – 1 Mart 2021 tarihleri arasında aynı tanılara sahip olan gebelerin incelenmesi yoluyla belirlendi. Bulgular: 1 Temmuz 2019 – 1 Ocak 2020 tarihleri arasında (Grup 1) toplam 605 doğum gerçekleşti. 1 Eylül 2020 – 1 Mart 2021 tarihleri arasında (Grup 2) toplam 654 doğum gerçekleşti. Grup 1’de preeklampsi ve ilişkili hastalıkların insidansı %4,8 iken, Grup 2’de bu oran %7,5 olarak gerçekleşmiştir (değişim oranı +%56,2). Maternal stres sonrası sıklığı en fazla artan hastalık şiddetli preeklampsi (+%103,3) olmuştur. Sonuç: Çalışmada, maternal stresin preeklampsi ve ilişkili hastalıkların insidansını belirgin derecede arttırdığı tespit edilmiştir. Ağır strese neden olan olaylar sonrasında, sağlık hizmeti sunucularının hazırlıklı olması gerekmektedir.
Keywords: COVID-19 pandemisi; deprem; maternal stres; pre/eklampsi