Gözebaşı Köyü (Elazığ Güneyi) Çevresindeki Yüksekova Karmaşığı’na Ait Volkanik Kayaçların Jeokimyasal Özellikleri - Ural, Melek (My University, 2020)
Çalışma alanı Güneydoğu Anadolu Orojenik Kuşağı içerisinde, Elazığ İli’nin yaklaşık 30 km güneyindeyer almaktadır. Bu alandaki Üst Kretase yaşlı Yüksekova Karmaşığı volkanik kayaçları, plajiyoklas,klinopiroksen, alkali feldispat, olivin ve manyetit, ilmenit gibi opak oksit mineralleri içermektedir.Kayaçlarda, intergranüler, glomeroporfirik, hyalomikroporfirik ve amigdaloidal dokular yaygındır.Kayaçların petrografik ve jeokimyasal karakteristikleri bazaltik bileşim ve toleyitik karakteriyansıtmaktadır. Kayaç örneklerinin N-MORB’a normalize edilmiş iz element dağılımları baz alındığında;LIL elementler değişkenlik göstermekle birlikte, genel olarak HFS elementlere göre zenginleşmişlerdir.Örneklerin nadir toprak element dağılımları yatay bir desen sergilemektedir. Sonuç olarak; jeokimyasalveriler, Gözebaşı Köyü (Elazığ Güneyi) çevresindeki volkanik kayaçları veren magmanın gelişimindedalan okyanus kabuğu katkısına ve bu kayaçların bir okyanus içi yitimle ilişkili olarak geliştiklerine işaretetmektedir
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Mineraloji; Kimya; İnorganik ve Nükleer